Prosvetni glasnik

8ЛПИСНИК ГЛАВВОГ ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

8 2 Ј

VII. Прочитано је иисмо г. министра аросвете и црквсних аослова од 23. ов. м. 11Бр. 12.287. којим се шаље Савету у рукопису дело „Граматичица" које је израдио г. Живојнн II. Симић професор учитељске шкоде, и позива се Савег, да дедо прегдеда и оцени : може ли се оно уиотребити као иомоћна ручна књига за ђаке III. разр. ниже основне шкоде. Савет је одлучио: да се „Граматичица" пошље на преглед и оцену г. Дим. Јосићу, ироФесору, на да он Савету о истој реФерује. VIII. Прочитано је аисмо г. министра аросвете и црквених иослова од 25. ов. м. ПБр. 12.575. којим се доставља Савету „Технологија" од г. Гаше Мидошевића и иозива се Салет да оцени : је ли ппсац иоправио дедо но нримедбама г. г. реФерената, које је и Иросветни Савет усвојио. — Одлучено, да се умоде исти реФеренти г. г. С. М. Лозанић и Ј. Шмит, да но ново дедо нрегледају и Савету реФеришу о извршеним поправкама.

IX. Причитано је аисмо г. министра аросвете и црквених аослова ■ од 28. ов. м. ПБр. 11555. којим се упућује Гдавном Иросветном Савету модба Светислава Вујовића, ђака IV. р. гимназије, који моди, да му се као иитомцу Фонда пок. Вићентија бив. вдадике жичког, повећа бдагодејањз. Савет је одлучио: да се сачека ресултат бедежака овога ђака за прво двомесечје, па ће се на основу бедежака оддучити: може ди му се повисити благодејање а може ди у опште према белешкама остати бдагодејанац поменутога Фонда сходно нроиисима у тестаменту пок владике. X.

Савету, па моди Савет да се друга лица изаберу на место њпхово. Пошто је г. Љуб. Ковачевић изјавио да он драговољно пристаје, да у друштву са г. Козарцем проучи ова питања и Савету реФерује, то је Савет то усвојио. XI. Прочигап је реФерат г. г. Бор. Б Тодоровпћа и Јов. Докића о „Хемији" (Почетници) коју је паписао г. Гаша Милошевић за ученике продужних шкода. Тај реФерат гдаси: Главном Просветном Савету Прегдедали смо у рукопису „Хемија за ученике нродужних разреда основне школе" од Гаше Мндошевића, н част нам је поднети своје мишљење. У оддуци Главног Просветног Савета пише, да је пређашна Хемија од истог писца „Хемија за вишу основну шкоду" и то као мануал за наставннке (Видети занисник седнице од 17. Децембра 1886 V. свеска Просветног Гласника од 15 Марта 1887.). Сад писац веди у сироводном иисму, да је радно Хемију за продужну школу. У овакој књизи треба даје заступљен сав ирограм редовне основне школе, па да буде за редовну и нродужну основну школу; јер би иначе требадо заредовну вашу шкоду писати другу Хемију. А то би бидо неуиутно, кад би се за мади број и једннх и другпх шкода издаваде двојаке књиге. Дакде Хемија за основну школу треба да обухвати цео ирограм. Учебник за ученика мора бити нрегледнији, одређенији него што је у овом руконису ; у њ не удазе ситнице без вредности, већ се истичу само крупнице; не смеју да изостану круивије, а да уђу ситније ствари. Друго је то у предавању, где наставник зачињава своја иредавања и неким интересним ситницама, иди у већим књигама за читање и ван шкоде и после свршене шкоде. У овом руконису на иример долази посде каменог угља барски гас н да га Хинези и др. унотребљују као Европљани .светлећи гас", а међу тнм у овом рукопису нема ништа о гасу за осветлење, који се справља из каменог угља. У програму има и тачка: осветлење, где би требао да дође н гас за осветлење.

Г. Ђ. Козарац, редовни члан Савета, саопштава Савету да се код њега надазе на проучавању два предмета саветска и то : питање о разредпим старешинама и питање о давању писмених задатака у средњим шкодама, и да су с њиме ради проучавања ових питања били још и г. г. Момчило Иванић и Срет. Ј. Стојковић, који сада пису више у