Prosvetni glasnik

48

РЕЧ 0 АСТРОНОМИЈИ И МЕТЕОРОЛОГИЈИ

Свега 1021614 додара иди 5363480 динара. Најзад помеиимо да у сједињешш сеиероамеричким државама постоје и хидрометарске стације којима је задатак прибирање градива за предвиђање и извешћа о поплавама река. У Фраицуској сдужбом метеородошком управља центрадни биро метеородошки у Паризу. Он има за задатак: климатолошка испитивања, предвиђаље времеиа и извешћивање пристанпшта о одујинама као и земљорадничка извешћивања (дети) и најзад штудије опште метеородогије. У свом подручју нрема званичном извештају од 1882. има 8 метеородошких стација првог реда (опсерваторпја), 73 стације другог реда и 1400 стацпја трећег реда 1 ). За посматрање иепогода има 3400 стаццја. — Само стације 1 реда иди опсерваторије имају пдаћено особље од државе, остаде стације иди су издржаване у нормадним шкодама, где је већина стација II реда, иди их издржавају савети окружни. Сем тога ностоје п хидрометарске стације, као у басену Сене, на осиову којих посматрања хидрометарски биро јавља о попдавама итд. — Буџет ценградног бироа износи око 200.000 динара. У Енгдеској метеоролошком сдужбом управл>а биро метеоролошки у Лоидону, који има исти задатак што и онај у Француској. Он има нрема звапичном извештају од 1882. 7 стација I реда, 43 стације II реда, 18 стација III реда и 30 осталих стација. Трошак на биро метеоролошки износи око 385.160 динара. Сем тога у Енгдеској постоје врдо мпоге приватне стације метеородошке које стоје у свези са разним метеоролошким друштвима. Тако само за испитивање кише у Енглеској постоји преко 2000 приватних стација. Метеоролошкс лондонско друштво има својпх 25 стација II реда и 64 стацпје III реда. У Немачкој на челу метеородошке сдужбе стојн поморска опсерваторија у Хамбургу. Она је центрадни биро за поморску метеоро-

). Метеоролошке отације деле ое: на етације

I реда или опоерваторије, онабдевене овима инотрументима матеоролошком, на стације II реда, у којима се налазе само директни инструменти метеоролошки и посматра три пута дневпо (у некима свака 3 сата), на стације III реда, у којима су само неки метеоролошки инсгрументи заступљени. Плувиометарске стације носматрају количину кише. Хидрометарске посматрају количину кише и стање воде на рекама и речицама.

логију и за телеграфнју времена. Сем тога у Немачкој постоје и други метеоролошки центри — тако у Пруској, Баварској, Саксонској, Виртембершкој, Баденској п Алзас-Л.орену, — којп стоје у вези са Хамбуршком онсерваторијом. Хамбуршка опсерваторија има својих 9 нормалних стацпја (нрвог реда) и 47 стација II и III реда, а централни њен биро има 4 одељења, чији буџет за нерсонал износи 100.000 динара годишње. Метеоролошки институт у Бердину за Пруску има 133 стације II реда и 25 стацпја III реда, и његов буџет на нерсонал износи више од 90.000 динара. Централна стација метеоролошка у Баварској има у свом подручју 2 стације I реда, 20 стација II реда и 23 стације III, и располаже са буџетом од 34000 динара. Дентрални бпро Саксонски, који је некада био саставни део опсерваторије Лајпцишке има преко 30 стација II реда и данас под управом г. 8сћгеЉега реорганисан н комплетован располаже свима средствима за развпјање. Централна метеоролошка стација за Биртембершку има с]!оје 24 стације н располаже за плату особља преко 10000 дииара. Центрадни биро Баденски пма 16 стација II реда. 1 У Аустрији централни метеоролошки биро у Бечу има 11 стација I реда, 128 стација II реда и 94 стације III реда чији буџет износи 70000 динара. У Маџарској центрадни биро у ^удпму пма у свом иодручују три стације првог реда (Будим, Фијуме и Загреб), 100 стација II реда и 36 стација III реда, п на плату особља бпроа троши се 11000 динара. У Белгији краљевска опсерваторија у Брнсду има у свом подручју 4 стацпје првог реда, 38 стација II реда и 38 стацпја III реда; 122 плувиометарске стације и 72 стације за посматрање неногода. Буџет метеоролошке Бриселске опсерваторије на особље износи преко 20.000 динара. У Данској метеоролошки институт у Коненхагу нма две стацпје I реда, 21 стацију II реда и 206 стација III реда, и раснолаже буџетом од 27.000 динара за исплату особл>а у институту.