Prosvetni glasnik

550

записник главног

Оавет је уонојио мишљење г. реФереита и одлучио: да се ова књига може употребити за поклањање учеиицима IV. разр. осн. школе. ГеФереиту г. Јосићу одређен је хонорар од дкадесет (20) динара за ирегледање. VII. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова од 5 ов. м, ПБр. 5769 којим се шаље Савету рукопис Руско-Сртжога речника , од г. Тасе Стојановића, с молбом. да Савет изволи донети коначну одлуку о овом делу. Уједно се прилажу и ранији акти по овоме предмету. Савет је одлучио: да се за иреглед и оцену овога дела умоле г. г. П. Ђорђевић, Љуб. Стојановић и Александер Хитрово. С овим је свршен састанак.

САСТАНАК 415-ти 8. Јуна 1889. год, у Београдг/. Били су; појп редседник Стев. Д. Поповић ; редовни чланови: Јов. Ђорђевић, Сима Дозанић, Др. Ник. Петровић, Љуб. Ковачевић, Живко Поповић. и Жилан Недељковић ; ванредни : др. Вој. Бакић, Момчило Иванић, Стеван Предић и Коота Петровић. Деловођу заотупао Пет. Ј. Петровић , пиоар мин. проовете. I Прочитан је и примљен записник 414. састанка. II Нрочитано је писмо г. министра просвете и црквених нослова од 10. маја т. г. ПБр 6824, којим се позива Савет „да на основу одредаба. у тестаменту пок. Вићентија, бив. владике, одреди и пропише сталне услове за примање благодејања из владичиног Фонда, како би се .на основу таких сталиих правила могло одмах решити, да ли који молнлац има или нема потребну квалиФикацију за добијање благодејања из тога Фонда, а да се не морају све молбе посебице слати на оцену Главном Просветном Савету," Савет је одлучио; Да се за израду нацрта тнх правила умоли г. Љуб. Ковачевић.

III Прочитано је нисмо г. министра просвете и црквених послова од 23 маја т г. ПБр, 7225, којим се снроводе Савету на оцену молба и документи г. АдолФа Валдингера, учитеља цртања у Осеку, који моли, да буде поставлЈеи за учитеља слободиоручног цртања у којој од виших реалака у Краљевини Србији Савет је одлучио: да се за преглед и оцену молиочевих докумената умоли г, Михаило Валтровић, ирема чијој ће оцени и Глав, Просветни Савет своју одлуку донети, IV. Прочитано је писмо г. министра просвете и црквених послова од 29. маја т. г. ПБр. 9305, којим се спроводе Савету молба и документи г. Симе Мандића, проФ. кандидата, који је молио да буде постављен за наставника ма које средње школе у Србији; те да Савет оцени, да ли би се молиоцу према поднетим документима могло поверити наставничко место у Србији, Савет је размотрио молиочеве документе и одлучио је: да се -г. Мандићу не може признати потпуна квалиФикација с тога: што је он у течају спога школовања врло много паузирао ; а наставничку службу не би му требало поверити сада за то : што и наша Вел. Школа даје сразмерно доста знатан број кандидата за наставнике средњих школа. — и што за сада није наступила потреба у наставничким снагама. V. Прочитан је реФерат г. Живка Поповића о читанци за IV. разр. основне школе. Тај реФерат гласи : Главному Просветному Савету. Према одлуци савета на 414. састанку част ми је иоднети своје мишљење о том, што би се у књизи „Четврта читапка за основне срнске школе" приликом препечатавања могло изменити и исправити. Све оно у овој књизи, што је узето из народних умотворина може, као добро одабрано. и у напрндак остати. Само би требало избацити песму „Пред Богом ћемо бити сви једнаки" (стр. 3.) с тога, што је одвећ кратка и што већ нма једна налик ње. Место те песме ваља да дође дивпа патриотска народна песма „Цар Л.азар и царица Милица (II, 45,). Није у главном рђаво нробрано ни оно, што је из уметничке поесије у ову књигу унесено. Једино иесма Јована Јовановића-Змаја