Prosvetni glasnik

206

СДУЖБЕНИ ДЕО

Драгутин Саасовип, учит. сва 4 р. у Доброселици, ист. окр., 29. јан. о. г., по иотребп. у округу црноречком : за учпт. сва 4 р. у Лукову, Драгутин ДрињаковиК, учит. сва 4 р. у Дубочкој, окр. пожарев., 29. јан. о. г., по потребп; — за учит. III. и IV. р. у Л.асову, Петар ЈосимовиК, учит. сва 4 разр , у Табановцу, окр. ножарев., 9. марта о. г., по модби; — за учит. III. н IV. разр. у Ласову, Љубомир Смиљанић, учптељ сва 4 разреда у Табановпу, окр. пожарев., 29. јануара ове године, по потребп ; — за учитеља сва 4 р. у Лубвпцн, Живојин ПрвуловиК, учит. III. и IV- р. осн. м. шк. у Доњ. Мпдаиовцу, окр. крајиискп, 21. јан. ове год., ио нотребн ; — за учит. сва 4 р. у Бору, Никола Р, ПоаовиК, учит сва 4 разр. у Медвеђн, окр. врањски, 29. јан. о г., по нотребп ; — за учит. сва 4 р. у Врбовцу, Живовојин МилојевиЛ, учпт. III. р. м. осн. шк. у Крунњу, окр. подрински, 29. јан. ове год., по потребн ; за учит. I и IV. р. у Доњој Бедој Реци, Димитрије МишиЛ, учит. сва 4 разр. у Моклишту, окр. пирот., 29. јан. о. г., по потреби ; — за учит. сва 4 р. у Прдиту, Светислав ИвновиК, учнт. сва 4 р. у Лубници, ист. окр., 10. Фебр. о. г , но потреби; за учит. сва 4 р. у Мало.м Извору, Милосав Ђурип, учпт. сва 4 р. у Нланпнпцп, нст. окр., 12. јан. о. г., по молбн ; — за учит. сва 4 раз. у Планиници, Исак ИзраиљевиК, учит. сва 4 р. у Малом Извору, 12. јан, о. г., но модбп.

Разрешења Претипсом минпстра просвете и црквених послова разрешенн су: Живојин 0. КрстиК, учпт. осн. шк. у Зеденпку, окр. пожарев , за то што није отпшао на дужност, 3. марта о. г. ; — Милија Јовановић , учпт. II., III. и IV. р. у Душановцу, окр. крајин., за то што није отишао на дужност, 3. марта о. г.; — Ђладимир Марковић учит. у Брусдику, окр. крајпп., за то што нпје отишао иа дужност, 3. марта о. г.; — Ђорђе ИличиК, учит. I., III. и IV. р. у Белици, окр. морав., за то, што није отншао на дуашост, 4. марта о. г.; — Трајко ПетровиК, учит. у Дубњу, окр. морав., разрешен 28. Фебр. о. г., што није отишао на дужиост; — Јеврем Чакаревић, учит. у Медвеђи, окр. врањски, разрешен је 4. марта о. г., што није отншао на дужпост ; — Коста ПоаовиК, привр. учитељ у Владичпном Хану, разрешен је 3. марта о г. УМРЛИ С У: Саира Рачета, прпвр. учитељ језика у краујевачкој гимназијн, 4. апрнда ове год., у Бео-

граду ; — Јелена КрстиКка, учитељица 1. одељења II. разр. м. осн. школе у Прокупљу, 4. априда ове годпне; — Марица КрстиКева, учитељица осп. шкоде у Кусатку, окр. иодунавсиог, 19. марта ове године у Београду.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА РАСПИС Старешинама оредаих школа. Поводом случаја, да су у нпротској гимназпји, прпдиком ратовања Србије с Бугарском, унпштенп званпчнн актп те школе, а с њима и гдавна унпсница ученпчка, те је постало немогућпо пздаватп учеиицпма уверења о њихову учењу у време пре понпштења школске архиве; даље, с обзиром на оиасиост, да школска архпва може и којии другпм песрећпим случајем пропасти, те тако издавање од ученпка траженпх уверења постатп немогућно — н&шао сам за иотребно наредпти: да се у будуће у сиииа средњпм школама, ако то до сада нпје ве^ чпњено, о Петрову дне сваке годпне издају штампане класиФикације с именима и оценама ученичким, како бн се тим начпиом што боље очувалн потребни подацп о учењу н вдадању ученпчком Трошак око штампања тпх класификација псндатпће се из партије одређене на канцеларијске потребе. Ово вам се саопштава ради зпања и уирављања. ПБр. 3384. 9. марта 1893. год. у Београду. Мипистар просвете и црквених иослова, јЈ ован ^орђевић с. р.

Свима начелотвима окружним и управама градова Београда и Ниша. У случајима кривица наставника основних шкода дешава се често, да неке надзорне вдастп ове ирпвпце достављају овом миппстарству на поступак, не учинившп по томе претходно никаква извиђаја; док опет неке друге власти таке кривпце пследе, али при том пропусте, да окривљеног по његову делу саслушају, па то саслушање, заједно са актпма извиђаја, мпнистарству на коначпо решење подносе, ма да знају, да према одредбама државног устава без саслушања нико не може бити ни суђен ни кажњен.

I