Prosvetni glasnik

27*

РЛДЊА ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

207

И пошто оваке пеправплности у велнко спречавају п развлаче правплан ток службе н тпме наносе штете њенп.ч најбитнпјпм пнтереснма, то сам се нашао побуђеп, да у погледу поступка са кривпцама наставпнка основпих школа паредим ово што нде: Према чл- 62. закоиа основним школама,земаљске су властп дужпе, да пзвпђају кривпце учитеља, о којима су цзвештене било наредбом више властп, било но сопствепом дознању, бпло по чнјој доставп. У том случају надзорна ће власт дело одмах узетп у ноступак тпме, што ће га потпуно

доследпти, и дело ислеђзња тек онда мпипсгарству на даљи рад доставптн, пошто окривљеног саслушају илп од њега изјашњење узму. Преноручујем начелству да о овоме све подручне власти известп радн знања и управљања. ПБр. 3869. 22. марта 1898. год. у Београду. Министар иросвете и црквених иос.лова, ј ЈОВАН јвОРЂЕВИЋ С. Р.

РАШ ГЛЛВНОГЛ ПРОСВЕТНОГ СШТА

ЗАПИСНИЦИ РЕДОВНИХ И ВАНРЕДНИХ САСТАНАКА ГЛАВНОГ ПРОСВ. САВЕТА САСТАНАК 545-ти 28. октобра 1892. године, у Београду. Били су : иредседник, Ст. Марковић ; редовни чланови: Јеврем А. Илић, Љуб. Ковачевић, Ђ. Козарац, др. Ник. Ј. Петровић, Ђ. Мидијашевић; ванредни чланови: Ж. Милосављевић, Ђ. Станојевић, Св. Никетић, Ј. Миодраговић, Н. Стевановић, Дим. Ј. Путниковић и Ст. Ј. Николић. Пословођ, Мид. Марковић. I. Прочптап је п прћмљен записнпк прошлога састанка. II. Црочнтана су два писма г. мпнистра просвете п црквених послова, од 24. овог месеца, ПБр. 14.921 и 15.145, којпм се пита Савет за мишљење о квалификацији г. г. Радомпра Комнеповића и Саве Ј. Томпћа, свршеннх ученика Велике Школе. Савет је прегледао сведоџбе овпх кандидата, па је нашао: да г. г. Комненовић п Томнћ, који су свршпли природно-математпчки одсек фи лософског ФакултетаВелпке Школе, имају иропнсне квалиФпкацпје за предаваче у средњим школама, и то за предмете прнродно-математичке групе. III. Прочптано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 19. овог месеца, ПБр. 14.719, којим се шаље Савету па оцепу књига „Кућарство", за школу и народ, од Мплеве Симићеве, учнтељице више девојачке школе.

Савет је одлучио: да се за преглед п оцену овога дела умоле г. Бор. Б. Тодоровић п г-ђица П. Пннтеровпћева. IV. Прочптано је писмо г. министра просвете и црквених послова, од 20. овог месеца, ПБр. 13.446, којим се ппга Савет за мишљење о прештампавању „Читанке за II. р. основпнх школа". Савет је одлучио: да се за преглед п оцену ове Читанке умоли г. Ј. Мнодрагокпћ. V. Прочптано је пнсмо г. мипистра просвете п црквених послова, од 20. овог месеца, ПБр. 5399, којим се пшље Савету на оцену молба г. Арона Костића, учптеља, који моли да му се уваже неке године учитељске службе. Савет је одлучио: да се за преглед и оцену молбе п докумепата молптељевих умоли г. Љуб. Ковачевпћ. VI. Прочнтапо је писмо г. минпстра просвете п црквенпх послова, од 27. овог месеца, ПБр. 14.268, којпм се шаље Савету па оцепу молба г. Чед. Вучпћевпћа, прнвреиеног учптеља. Савет је прегледао молбу II докумепте г. Вучићевића, па је одлучио: да му се може допустити полагање практпчног учптељског испита. VII. Саслушан је извештај г. Љуб. Ковачевпћа, по «молби г-ђпце Љубице Ристнћеве, учптељпце пз Смедерева, која је молпла за одобрење да може полагатп практичнп учитељски вспнт.