Prosvetni glasnik

208

Савех је усвојпо мишљење г. Ковачевића и одлучио: да се г-ђицп Ристићевој може одобрити полагање практичног учптељског испита. VIII. Сасдушан је извештај г. Љуб. Ковачевића, по молби г-ђице Милеве Павловићеве, учитељице брусничке школе, која је модида за одобрење да може иодагатп практпчни учитељски испит. Савет је усвојио мпшљење г. Ковачевића и оддучио: да се г-ђицп Павдовићевој може допустити иодагање практпчног учитељског испита. IX. Саслушан Је извештај г. Љуб. Ковачевића, по модби г. Игњата Мплпвојевпћа, учитеља изТрновче, који је молио да му се допусти подагање пракгпчног учитељског исппта. Савет је усвојио мишљење г. Ковачевића п оддучио: да се модптељу могу урачунатп заступничке године службе у привремене, п да му се, пошто наврши равно четирп године учитељске ј службе, може допустити полагање практичног учитељског испита. X. Саслушан је извештај г. Љуб Ковачевића, по модби г. Лазара Матпћа, учпгеља, којн је молио да му се допустп подагање практичног учитељског испита. Савет је усвојио мишљење г. Ковачевпћа п оддучпо : да се модитељу може одмах донуститп полагање поменутог нспита. XI. Прочитаи је извештај г. г. Љуб. Ковачевића и Дпм. Ј. Путниковића, по молбп г-ђе Мидеве Шкрљићке, иређашње иривр. учитељпце, која је модпда за одобрење да може полагати практичнп учитељскп иснит. Савет је, усвајаЈућп мпшљење г. г. реФерената, одлучпо: да се молптељци може допуститн полагање поменутог испита. XII. Саслушан је извештај г. г. Љуб. Ковачевпћа п Дим. Ј. Путппковића, по модби г-ђице Дарипке Петровићеве, учптељице шаркаменске, која је модила за одобрење да може подагати практични учптељскп исппг. Савет је, усвајајући мншљење г. г. реФерената, оддучио : да се молитељци може донустптп подагање поменутог нснита.

XIII. Саслушан је извештај г. г. Љуб. Ковачевића п Дим. Ј. Путниковпћа, но молби г-ђе Милпце Гајићке, пређашње учптељице, која је модида да јој се заступничке годпне службе урачунају у привремене и да јој се донустп подагање практичног учптељског исиита. Савет Је, усвајајућп мпшљење г. г. реФерената, оддучио: да се модптељцп не може уважпти молба, јер нема школовање проппсано чл. 49. закона о основнпм шкодама. XIV. Саслушан је извештај г. г. Стојана Марковића н Ж. Милосављевића, но актима крпвице г. Миливоја Павдовића, учитеља. Савет је, усвајајућн мпшљење г. г. реФерената, оддучио : да се не може донетп коначна оддука по овоме шиању, 1*ећ да се дедо лошље паддежној властп на иакпадпо досдеђеље. С овпм је свршен овај састанак.

САСТАНАК 546 -ТИ 11. новембра 1892. год., у Београду. Били су: министар аросвете и црквених аослова, Јов. Вошковић; аредседник савета, Стојан Марковић ; редовни чланови: Јеврем А. Илић, Јов. Ђорђевић, др. Јован Туроман, С. М. Лозанић, Љ. Клерић, др. Мид. Јовановић — Батут, арота Јаков Павловић, др. Ник. Ј. Петровић. и Стеван Давидовић. Пословођ, Мил. Марковић. I. Ову прву седницу Савета, у којој су учествовади повонаименованп редовнп члапови Савета, отворио је личпо г. министар просвете и црквенпх посдова. Поздравпвши нове чданове савета добродошдицом, и напоменув, да је при саставу Савета имао у виду једнно то, да у савету буде стручност заступљена, он је у нодужем говору своме бацпо једаи погдед на свекодпке нросветне и културне прплике наше земље, додирујући најважнпје реФорме, које се морају пзвестп, и пзјављујући у напред веру у готовост Просветвога Савета, да ће он својски прихватити сва нитања, која му се на оцепу буду упутила. Говорећн о народној мпсији, која се мора насдањати на здраву н јаку просвету, ои наиомиње читав пиз реФорама у нросвети, које се систематски морају пзвестп ночевшп од Велике иа до основне шкоде. Поред пзвођења ових реФорама, морају се установнтп пндустријске и практпчне школе за по-