Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

РАСПОРЕД математич^ога градива на поједине разреде гимназија и реахлаца I. разред. Аритметика: Број и бројне системе. Четири основне рачунске радње с целим и десетним бројевима. Дељивост бројева. Рачунање с више именованим бројевима. Геометрија: Права. Круг. Угао. Паралелне праве. Троугао и особине његових страна ц угдова. Геометријске конструкдије. II. разред. Аритметика: Прости разломци. Скраћено множење и дељење. Рачунање с непотпуиим бројевима. Претварање раздомака (простих у десетне). Пропорције и просто правило тројно. Геометрија: Подударност. Примена на троугао, круг, четвороугао и многоугао. Геометријске конструкције. III. разред. Аритметика■ с Алгебром: Сложено правило тројно. Израчунавање времена. Дељење по даној размери. Проценатни и прости интересни рачуни. — Четири основне рачунске радње с целим и разломљеним општим бројевима. Квадрат и куб, квадратни и кубни корен. Геометрија: Мерење дужина, једнакост и мерење геом. површина. Сличност. Геометријске конструкције. IV. разред. Алгебра: Пропорције. Друштвени рачуни. Једначине првога степена с једном и с две непознате. Геометрија: Стереометрија. Права и раван у простору. Рогаљ. Призма и облица. Купа и пирамида. Л.опта и полиедри. Мерење њихових површина и запремина. Купини пресеци. V. разред. Алгебра: Четири основне рачунске радње с општим бројевима. Једначине првог степенасједном и с више непознатих. Геометрија: Планиметрија. Праве линије и углови. Ограничени равни ликови. Пропорционалност дужи и равних ликова. Површине праволинијских ликова. VI. разред. Алгебра: Степеновање, кореновање и логаритмовање. Једначине другог степена с једном и с више непознатих.

Геометрија: Израчунавања код круга. Алгебарска анализа. Стереометрија. VII. разред. Алгебра: Неодређене једначине. Прогресије и наука о комбинацијама. Геометрија: Равна и СФерна трпгонометрнја. VIII. разред. Геометрија: Аналитична геометрија у равни. У реалци свршиће се планиметрија у V. разреду, стереометрија с равном тригонометријом у VI. разреду, СФерна тригонометрија с аналитичном геометријом у VII. разреду; а све остало наставно градиво прелазиће се у реалкама исто онако као у гимназијама у дотичним разредима.

РАСПИС овима управитељима (и учитељима неподељених) основннх школа о набавци уџбеника Од многих управитеља, односно учитеља неподељених основних школа, још ни до данзс нису министарству стигли извештаји о извршењу наредбе о уџбеницима, саопштене им у распису од 12. пр. мес., ПБр. 15524. А из оних извештаја што су стигли не види се тачно како је та наредба извршена. Из многих пак види се да она и није извршена и то: негде што државни књижари не набављају уџбенпке државног издања; на многа места. са немарности ученичких родитеља или старатеља, а извесно на доста места и због слабе заузимљивости управитеља и учитеља основних школа. С тога у допуну истога расписа наређујем: 1. Да школски одбор, као што је и прописано у чл. 29. закона о основним школама, у иочетку сваке школ. године, а најдаље до краја сеитембра, набави и исилати из своје касе уџбенике, као и остале иотребе, у једаниут за све ученике или ученице, а по том да наплаћује од ученичких родитеља, а за сиромашне од школске општине на попуну касе. 2. Да управитељи и учитељи, који својом школом управљају, у извештају који су по распису од 12. септембра о. год. дужни сваке године доставити министарству до 1. октобра, назначе тачно број ученика ио разредима, а тако и колико је од кога уџбеника државнога или ириватнога издања иоименце за њих набављено. Ако има ученика који нису снабдевени уџбеницима, назначиће колико их је, са којим уџбеницима нису снабдевени и ко јетомеузрок. За ову годину одговориће управитељи и учитељи