Prosvetni glasnik

560

РАДЊА Г .1АВНОГА ПРОСВЕТНОГ САВЕТА

Савет је оддучио: да се ова Минералогија не нрештампава, иошто се она више не учи у нижим разредима средњих школа као засебан предмет. VI. Прочитано је писмо г. Министра просвете и дрквених послова од 12. септембра ове године, ПБр. 13954., којим се пита Савет за мишљење о усвајању дртанака за ученике средњих школа. Савет је одлучио: да се умоли г. Стеван ТриФуновић, учитељ цртања у II београдској гимнасији, да изволи Савету казати своје мишљење о томе: какав би обдик и какву хартију и све остало, потребно за цртанке ове врсте, требадо усвојити. VII. Прочитано је писмо г. Министра просвете и цркв. посдова од 3. октобра ове године, ПБр. 11976., којим је спроведен Савету на оцену „Српски Вез, II и III део" од г. Вд. Титедбаха, који је нонудио на откуп то своје дедо. Савет је оддучио: да се II и III свеска штампају као и I и да се употреби за оно, чему су намењене; Да се запита г. Вд. Титедбах, кодико тражи у име хонорара за ово своје дедо. VIII. Прочитано је писмо г. Министра просвете и цркв. посдова од 29. септембра ове године, ПБр. 17007., којим је спроведена Савету на оцену модба г. д-ра Ј. Туромана, проФесора Ведике Шкоде, који је модио да се његов „Речник за Корнедија Непота" може употребљавати као шкодски уџбеник. Савет је оддучио: да се овај речник од г. д-ра Ј. Туромана може употребити као шкодски уџбеник све дотде, докде гаима штампаног у Државној Штампарији. 0 даљем прештампавању Савет ће имати да одлучи, кад се ово издање потроши. IX. Сасдушан је усмени реФерат г. Јевр. А. Илића, редовног чдана Савета, по молби г. Мидана Мадешевића, који је молио да му се неке године, које је провео као привремепи вршидац учитељске дужности, уваже у године привреиене учитељске сдужбе. Према реФерату Савет је одлучио: да се ова модба г. Мадешевића може уважити. X. Сасдушан је усмени реФерат г. Јевр. А. Идића, редовног чдана Савета, о модби г-ђе Мидке Дамња-

новићке, учитељице из Шапца, која је модида да јој се неке године привремене учитељске сдужбе уваже у стадне. Према реФерату Савет је одлучио: да се ова молба г-ђе Дамњановићке не може уважити. XI. Саслушан је усмени реФерат г. Јевр. А. Илића, редовног чдана Савета, о молби г. Петра Јовановића, учитеља из Шапца, који је молио да му се неке године привремене учитељске сдужбе уваже у стадне. Према реФерату Савет је одлучио: да се ова модба г. Јовановића не може уважити. XII. Саслушан је усмени реФерат г. Јевр. А. Илића редовног члана Савета, о молби г-ђе Мидеве Јанковићке, кдасне учитељице београдске Више Женске Школе, која је молида да јој се уваже у године стадне учитељске службе оне године, које је проведа као помоћница у Вишој Женској Шкоди. Савет је, противно мишљењу г. реФерента, оддучио: да се модба г-ђе Јанковићке не може уважити. XIII. Саслушан је реФерат г. Јевр. А. Илића, редовног члана Савета, по молби г-ђе Еруне Аћимовићке, управитељке пређашње пожаревачке Внше Женске Шкоде, која је модида да јој се године, које је провела као учитељица Више Женске Шкоде, уваже у године предавачке сдужбе. Према реФерату Савет је, по анадогији закона о уважавању предавачких година сдужбе, оддучио: да се ова модба г-ђе Аћимовићке може уважити. С овим је свршен овај састанак.

САСТАНАК 645-ти 11. октобра 1895. год. у Веограду Биди су: иредседник, Свет. Н. Вуловик; редовни чланови: Жив. П. Симић, д-р В. Гавриловић, Стев. Ловчевић, Дим. Јосић, архимандрит Фирмилијан, Стеван Давидовик и ванреднџ члан М. В. Ћирић. Пословођ, Мил. Марковик. I. Прочитан је и примљен записник 644. састанка II. Прочитано је писмо г. Министра просвете и цркв. послова од 5. октобра ове године, ПБр. 17777.