Prosvetni glasnik

658

ЗБИГКА НАГОДНИХ ПГИПОВЕДАКА ИЗ ПОДЕГИПЕ

све добро и честито. Домаћин је био добар човек, чељад смерна и послушна. Сиакога намерника и путника примали су радо на конак; Богу се сви молили, у цркву увек одлазили и свако добро чинили, а тек домаћин понајвише. Божја је вол^а хтела да он легне боловати, а и века није више имао, те ме Господ посла, да му узмем душу. Његова је кућа благословена, а задруга ће се још више умножити и увећати. Бог ће им бити на помоћи у сваком раду, а среће ће у свачем имати. Домаћин је био праведник и душа му је данас У Рају." Рекавши то Арханђел Михаило се узнесе на небо. Младић се помоли Богу и захвали светом Арханђелу на толикој милости па одмах одатле крене натраг кући, своме оцу. Кад дође својој кући, остарели отац га једва дочека од веље радости, па га загрли и пољуби, говорећи: — Благо мени, кад те моје очи опет видеше. По том му рекне, да му је нашао девојку и запита га, да ли се од чега на путу уплашио. А син му одговори: — Јесам. оче, али се нећу женити, јер чим се оженим морам и умрети. О гац се овоме јако зачуди и поче питати сина како то и откуд он то зна. Али му син не хте ништа причати о чуду светог Арханђела, којим га је уплашио, нити да му је за самртни час Светитељ казао, већ само рече, да је и то дознао онда кад се и уплашио. И тако он никако не хте да учини по вољи оцу, а године су се измицале једна по једна, да јо момак мало по мало постајао човеком. Али, кад му се учини. да је дошло време да даде Богу божје, а земљи земљино, он рече оцу, да хоће да се жени. И, одмах испроси девојку, венча се и кад се сврши свадба, сведу женике у ложницу. Кад је било око неко доба ноћи, момак се на један пут пробуди и погледа на врата. Кад тамо — има шта и видети. Врата широм отворена, а на прагу стоји свети Арханђел. — Јеси ли се спремио да умреш? запита га тихо Светитељ. — Немој, Светитељу, баш ноћас, имена ти Божјег! узе момак молити. Пусти ме бар ову ноћ с младом па сутра — до воље ти. А светац му рекне: — Сећаш ли се, шта сам ја теби на оном раскршћу казао ? Сећам се и знам добро!

— Е, другаче не моше ни бити. Многима сам иопуштао по мало живота, па и после не би хтели радо умрети. Већ, могу теби још то учинити, да место тебе узмем душу твоме оцу. Него иди ти те га запитај, да ли би он хтео за тебе умрети и реци му да сам ја дошао. Младић се дигне и оде у одају, где му је отац спавао, па га пробуди и запита, да ли би он као родитељ, место њега умро, говорећи му: — Свети Арханђел Михаило дошао је ноћас по моју душу, а ја бих сад тек волео живети. Би ли ти, оче, хтео, да он место моје узме твоју душу? — Нећу, синко. рекне му отац. Свак за се! И, рекав то, старац се окрете на другу страиу, па заспа. Момак се врати и каже Светитељу,- шта му је отац одговорио. Онда му Арханђел рекне : — А ти иди, па запитај мајку, не би ли она за тебе умрла. Момак се дигне мајци у одају и рекне јој, да је дошао свети Арханђел, да му узме душу и запита је, да ли би она хтела за њега умрети, а да он и даље живи. — Нећу, синко рекне му мајка. Свак за се! И рекав то, баба се окрете на другу страну. па заспа. Момак се врати и каже светитељу, шта му је мајка одговорила. Онда му Арханђел рекне: — Е, хајде запитај и своју невесту, би ли она за тебе умрла, а ти и даље да живиш. Момак пробуди девојку и рече јој, да је дошао Арханђел Михаило по његову душу, говорећи: — Ако ти хоћеш место мене да умреш, ја ћу остати жив. — Хоћу, драги, рекне му на то девојка. На шта ће ми после живот, кад тебе нема! Кад то чује Арханђел Михаило, он рекне момку и девојци, да је дошао само да их куша, па се онда дигне и извади баби и старцу душу, п кућу и младенце благослови и узнесе се на небо.

РАЗНИ ЗАПИСИ. Нова светлост. — Теслин проналазак. Ведики и даровити научник, Србин, Ншола Тесла, савлађује нотпуно, алп и брзо, готово све тешкоће на пољу електротехнпке, ако су оне само коликотолико у домашају човечјег оштроумља. Није давно, како је велику сензацију у свима електротехничким круговима произвело било Тес-