Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ КОВЧЕЛШЋ

659

лино саопштење, да је он своју познату чудесну методу произвођења светдостп ноправио и удесио тако, како ће она имати и потпуно практичке вредности. — Метода је Теслина у томе, да иомоИу електричних струја. које иравац врло брзо мењају, а у лоитама, из којих је ваздух исцриен — етар осветли, а да жицу и не уиотреби. У почетку ни сам Тесла није се одавао варљивим надама о практичким успесима својих научних проналазака, као ни његови први привржениди. Кад одједном дође гдас, да је велики проналазач, после четири године озбиљска рада, сав свет изненадио практичном применом својих проналазака. ДЈре четири године" — тако прича сам Тесла, — „кад је први пут изнесена и обзнањена она моја метода о произвођењу светлости у безваздушним стакленнм девима, схваћена је она била само као занимљив ексиерименат у лабораторији. Сви походиоци моји, рекоше тад : „Какви дивни еФекти!", а одмах за тим, и: „штета, што и у пракси нису применљиви!" — „Данас, и ако не мислим, да сам изнашао нешто најсавршеније, а оно сам бар погодио скроз и скроз једну ирактичку и употребљиву методу произвођења светлости у безваздушним стакленим цевима, и држим, да та моја мЛода превазилази све досадашње методе о томе". „Анарати, које ја сада употребљујем, мало се разликују од оних, које сам негда показнвао у „ЋаЏопаI ЈАдШ АззосшМоп", у Ссп-Лују. Основни принципи исти су, а ја сам сам учииио поправке и неке додатке. Ја сам изнашао узрок губитку енергије и, што се више могло, и отклонио сам га". „Сад сам у стању, да готово 10 процената првобитне енергије иреобрнем у чисту белу светдост, која има троструку светлосну јачину једне обичне сијалице. Вибратор сам давно већ напустио. Било ми је немогућно да концентришем вибратор, који би дуже од неколико сахата. издржао. Ну, ја сам изнашао бољи иут и без икаквога вибратора. Лајику се тешко може да објасни, на који се начин у безваздушне стаклене лопте доводи етер и тако брза вибрација и ова светлост производи и без механичке вибрације. — То је сферска музика! Између мојих бакарних жица и унутрашњости и нема никакве везе. Електричке струје иду кроз стакло. Нема вибратора — нема иросто никаквога механизма! Сад је могућно произвести отирилике шест стотина хиљада треиерења у једној секунди, али у брзо, надам се да ћу моћи и иедесет милијона треперења за једну секунду да произведем! — Та тре-

перења мерим двојако. Један начин за сада не могу описати, а други је врло прост — на ухо. Кад такву једну маду стакдепу лопту држим на уху, ја могу периоде вибрација да раздикујем тако тачно, као и музичар што на звучној виљушци све тонове разликује." Светлост, коју Тесда ствара у својим стакленим цевима, најчистије је светлине и има све видљиве особине сунчане светлости. Једна мала стакдена лопта, што у Теслиној дабораторији светли, довољна је да осветди и другу даљу собу за нријем. II те стакдене лопте имају готово неограничену истрајност у употреби. Неке од њих горе већ четири године у Теслиној соби за. рад, и то све и увек неироменљивом —једнаком јачином. Београд, септ. 1896. по НЕМАЧКОМ, Павле В. Вујић.

ПРОСВЕТНИ Д0БР0ТВ0РИ Г. г. Његово Преосвештенство Епископ жички Сава и Јован Јаворац, проФесор ниже градиштанске гимназије, приликом доласка свога на Савинац изволели су подарити овој школи обојица по десет динара, и то : први у циљу, да се дарована сума новаца раздели добрим а сиромашним ученицима, а други за остале нужне шк. потребе. Даље, Браћа Дамјановићи — Андреја и Иван — тежаци из села Дренове, поклониди су две лепе кдупе трапезарији шк. за ручавање ђака. Г. Андра Пара-ћанин, трг. у Нољни (ср. левачки, окр, морав.), поклонио је там. 'осн. школн 12 комада одабраних књига у вредн. 13~60 дин. с тим, да се оне раздаду као поклон добрнм ђацима о год. испиту. Г. Мил. Ђ. Милићевић, Председник Срп. Краљ. Академије, поклонио је ђачкој књижници крагујевачке Више Женске Школе 11 комада разних својих дела. Г. Милија Павловић, трг. из Паланке, за спомен умрле му кћери Смиљане, бив. ученице IV р. осн. школе, поклонио је 10 ком. одабраних књига, да се о год. испиту раздаду добрим ученицама осн. школе у Паланци. Свима дароваоцима изјављује се јавна захвадност .