Prosvetni glasnik

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Гф. 7

XVIII

•>*

СЛУЖБЕНН ДЕ 0

УКАЗИ ЊЕГОВОГ ВЕЛИЧАНСТВА КРАЉА

ПОСТАВЉЕЊА Указом Његовог Ведичапс/гпа Краља од 11. јупа ове годипе па основу чл. X закона о изменама п допунама Устројства Ведике Школс постављен је за ванредног проФесора Државног Права Слободан ЈовановиК секретар IV класе у министарству ипостраних дела. Указом Његовог Величанства Краља од 11 јуна тек. год. иостављени су: у Народпом Позоришту.: за благајника V класе г. Јован ЈовановиЛ, писар I. класе у Држанној Штампаријн; и у Државној Штамиарији: за писара II. класе Михиило Луковић пређашњи писар исте класе министарства просвете и дрквепих послова. Указом Његовог Величанства Краља од 1. јула тек. год. ностављен је за редовиог проФесора Палеоптологије на Вел. Школи, др. СветОлик 1'адовановиК, државни геолог. Савет философског Факултета размотрипши документа г. Др. Светолика Радовановића каидидата за редовног ироФесора Палеонтологије у Великој Школи и узимајући у обзир: 1) да јо овај кандидат са врло добрим успехом свршио философски Факултет Велике Школе и са одличиим успехом свршио докторат Геологије и Палеонтологије на Универзитету у Бечу; 2) да је после тога провео више од пет годниа у државпој служби и то на картирању и класификовању терена, проучавању фосилнпх Фауна и земљотреса, и на истраживању подземиих вода и угљишта; 3) да је за то време израдио 22. стручна и научна списа, због којих је изабран и за члана Српске Краљ. Академије, — да је дакле у нуној мери задовољио све одредбе члана X Закона о изменама и допунама у Закону о Устројству Велике ЈПкбле — па је јсдногласно решио да се г. Др. Светолик Радовановић избере за редовнога проФесора Палеонтолсгије.

РАЗРЕШЕЊА Указом Његовог Величапства Краља од 18. јуна ове године, уважена је оставка, коју је на државиу службу поднео г. Лука Зима Контрактуалнн проФесор јелинеког језика и књижевности у Великој Школи. ОДЛИКОВАЊА Указом Његовог Величаиства Краља од 18. јуна тек. год. на нредлог г. министра нросвете и дрквених нослова одликован је Ордепом Св. Саве III. редом г. Лука Зима , контрактуалии проФесор Велике Школе.

ПРЕТПИСИ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВЕНИХ ПОСЛОВА Претнисом г. министра од 5. јуна т. г. ПВр. 6850. разрешеиа јс од дужности Драга БојовиКева учит. жеиског рада у јагодинској нижој гимназијп. Претписом од 24 |уна ПБр. 7375. отпуштеп је из државне службе г. Симеун КоњевиК, учитељ језика I класе у нижој гимназији у Великом Градишту. Решењем г. министра од 24. јуна ПБр. 7410 разрешен је од дужности учитељ немачког језика у Великој Школи г. Херман Резнер.

РАСПИСИ И ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРКВ. ПОСЛОВА

просветни гдасвик 1897 г.

Директорила свију средн.их мкола (свм богословије). Расписом министарства просвете од 17. маја 1880 године ПБр. 2273., последњим одељком, наређено је управама свих средњих школа да на крају школске године саставе и штампају носебангодишњи извештај. Како овом наредбом није изближе одређено шта треба да уђе у овај извештај и како је потребио да и шира јавност буде ближе обавештена са годишњим радом и стањем средњих школа, 49