Prosvetni glasnik

'

с л у ж б е

односиде на шкоду и љепе потребе и којима би се разредном старешини за времеиа скренуда пажња на н.их (набавка иди припрема учида и др.). Најзад препоручујем Вам да обратите нарочиту пажњу и на снољну страну дневннка, на његову чистоту и на читкост наставничких бедежака у њему. Да пак шкодски дневник треба добро чувати и да он не сме додазитн до руку ученичких, једва да ми је потребно помињати. ПБр. 12871. 19. августа 1898. год. Београд. Министар иросвете и црквених аослова, Андра ЂорђевиЋ с. р. Свима дирокторима средњих школа За бедежење ученичкога уснеха у току године препоручујем Вам, да у шкоди употребите досадашње Формударе, док се не би замениди другпма, ако се то нађе за потребно. Наставницима ћете доиустиги да сваки може нмати свој диевник за своје предмете, који и код себе могу држатн. Општи шкодски дневник мора бити само опај, који је пронисан раснисом овога мннистарства од 19. авг. 1898. год. ПБр. 12871. ПБр. 12983. 20. августа 1898. године Београд. Мгмистар аросвете и црквеиих иослова Андра ЂорђевиЋ с. р. Директорима свих средњих школа По сасдушању Гдавног Просветног Савета оддучио сам, да се Српска Читанка за средњс шкоде од д-р Милана Шевића, проФесора, другп део, употребљава као уџбеник у II разреду средњих шкода. Према овоме од сада ће се употребљавати у I разреду средњих шкода Српска Читанка од д-р Мидана Шевића, први део; у II разреду Српска Читанка од д р Мидана Шевића, други део, и у III н IV разреду Српска Читанка од Стојана Новаковића. Преиоручујем Вам, да о овоме известите дотичне наставнпке, а дасаопштите и ученицима поверене Вам шкоде ради знања и унрављања. ПБр. 11782. 21. августа 1898. године. Београд. Мипистар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

н и д е о ' 461 * Свима начелствима Многе учитељице основних шкода по удаји не јављају промену ирезимена, те се доцније у овом министарству нојављују разне неправидности. С тога наређујем. да свака учитељица у року од три даиа но удаји достави овом министарсву своје ново презиме, с означењем: с ким се и кога дана венчада. Тако исго ће се у истоме року достављати и свака иромена презимева иди имена из буди којих других разлога. ПБр. 11869. 5. августа 1898. год. Београд. Министар иросвете и црквених аослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Свима начелствиша Нека начедство извести све школске одборе у своме иодручју, да сам данас доставио свима пореским одељењима распис ове садржине: „Господии министар Фииансија нисмом својим од 7. маја -о. г. ПрБр. 7042 изводео је сапштпти ми ово што сдедује: „Да бп се учинио једном крај неуредном давању школама онога, што су им општине дужне давати, ја сам слободан иредложити Вам најбољи и најкраћи пут, а тај је, да изводите наредитп, да пореска одељења, где ова, наплаћујући порез, ианлаћују и општински прирез, дају шкодским благајницима из општннског ириреза но дванаестину свакога месеца од онога, нгго је у буџету оиштинском нредвиђено за издржавање шкода, а прнзнанице шкодских благајника да нредају општинама као готов новац у отилату општинских приреза". Ја сам у свему усвојио овај предлог г. министра Финансија, те с тога и препоручујем томе одељењу да се по истом управља. Оно ће се од управитеља ноједнних школа пзвестити, колики је школски буџет појединпх школа п која су лица школски благајници, па ће опда из покупљене суме на име општинског приреза појединих општипа сваког месеца предавати благајницима школ. одбора дванаести део оне суме, која је у име школског буџета предвиђена. Ова исилата ће се вршити првенствено, и не сме се ни у ком случају задржавати за исплату општииских дуговања. ПВр. 7963 8. августа 1898. год. у Београду. Министар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.