Prosvetni glasnik

С Л У Ж Б К Н И Д к 0

462

Па осноку члана 5. закона о средњим школама, г. министар просвете и дрквених носдова одлучио је: I I. 1. да Београд и подунавски округ чине школску област Двеју београдских гимназија; 2. да крагујевачки округ, западна половина моравског округа (стари јагодински округ) и крушевачки округ без трстеничког среза чине шкодску област крагујевачке гимназије; 3. да нишкн и топлички округ и источна половина моравског округа (стари ћупријски округ) без среза ресавског чине школску област [нишке гимназије; 4. да тимочкн и крајински округ чине школску област зајечарске ггсмназије; 5. да подрински округ буде школска област шесторазредне шабачке гимназије; 6. да руднички и ужички округ без црногорског среза н трстенички срез крушевачког округа чнне школску област шесторазредне чачанске гимназије; 7. да врањски округ буде школска област шесторазредне врањске гимназије; §. да пожаревачки округ н срез ресавски моравског округа чине школску област шесторазредпе аожаревачке гимназије; 9. да вал>евски округ и црногорски срез ужичког округа чине школску област четвороразредне ваљевске гимназије; 10. да пиротскн округ буде школска област четвороразредне аиротске гимназије. II. 1. Ученици, који заврше свбје школовање у ненотпуним гимназијама: шабачкој и пожаревачкој, имају ираво на даље учење у београдским гимназијама; 2. Ученици, који заврше своје школовање у непотпуној врањској гимназији, имају права, на даље учење у нишкој гимназији;

3. Ученнци. којн заврше своје школовање у непотпуној чачанској гимназији, имају права на даље учење у крагујевачкој гпмназији; 4. Ученици који заврше своје школовање у непотпупој пиротској гимназији, имају ирава на даље учење у нишкој гимназији. 5. Ученици, којп заврше своје школовање у непотиуној ваљевској гимназији, имају права на продужење учења у шабачкој и даље у београдскпм гимназијама. III. Хуманистички одсек прве београдске гимназије и реални одсек друге београдске гимназије немају својих школских области, те нрема томе ученнцп из свију крајева Србије имају права у њима се школовати. Нааомена. Члан 28. Закона о средњим школама гласи: „Средња школа дужна је примИти све ученике из своје области; из друге области само онда, ако дотични разред није попуњен допуштеним бројем ученика". Из канцеларије мипистарства просвете и цркв. послова, 10. августа, 1898. год., КПБр. 12.115., у Београду.

СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ

Зелљопис за III р. основне школе. С вшие страна стижу миннстарству просвете нптања: који ће се Земљопис употребљавати у III р. осн. школе ове годинеР Ми имамо да упутимо на раније наредбс о овоме и да објавимо, да је министарство у прошлој години расаисало стечај за израду новога уџбеника за овај предмет и да се на њ јавило више такмаца с лепим радовима, који ће се одмах ноднетн Глав. Нросв. Савету на оцену. Најбољи, примљени Земљоппс даће се одмах Држ. Штампарији на израду.

-»» "4-

> «