Prosvetni glasnik

630

СЛУЈКБЕНИ Д В ()

уредност ученичку. Ако би разредним старешинама и разредним већима било нотребно да, ради брзог нргаења овога посла, један дан (носледњи у тромесечју или први у новом тромесечју) буду сдободни од предавања, онда Вам одобравам да и то допустите, али у том сдучају сви-извештаји морају тога дана бити н готови. Ирема ученицима, који би ма каквим начином. | лажним изговором, лажним уиућивањем, ФалсиФИ- 1 ковањем потписа родитељског и т. д. ометади овај посао родитељског сазнавања њиховог рада, ирименићете најстроже мере. ПБр. 20828 19. новембра 1898. год. Београд. Мииистар аросвете и црквених иослова, Андра Ђор1јевиЋ с. V. Свииа директорима средњих школа Расписом од 31. пр. м. ПБр. 19554 наређено Бам је како ћете уводити уписнину и школарину у главну књигу, томе послу намењену а после свргаеног уписа. Сада Вам се у нрилогу нод ■/ гааље један образац за завођење уииснине и школарине, који ће се употребљавати за време самог уписивања ученика. Према овоме, ови ће Вам обрасци посдужити за посебно завођење школарине од сваког ученика и за сваки разред на по се, па ћете, ио свршеном упису, суме добивене од уписнине и школарине но иојединим разредима уносити у главну књигу, како је горе поменутим расписом наређено. Ови ће се Формулари, са осталим рачунима, у своје време слати Гдавној Контроли на нреглед. ПВр. 20818. 20. иовембра 1898. год. Београд. Министар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Свила директорима средњих школа Усвајајући мишљење Главног Просветног Савета: да је „Подмладак", лист за омладину средњих школа, који је уређивао ироФ. Момчило Иванић, иодесан за поклањање ученицима и ученнцама средњих шкода, нреноручујем Вам, да овај лист набавите за књижницу поверене Вам школе, и да га препоручите и својим ученицима као вг^љано, омладини нарочито намењено штиво. ПБр. 19899 18. новембра 1898. г. Београд. Министар иросвете и црквених аослова, Андра ЂорђевиЋ, с. р.

Свима директорила средњих школа Међу уџбенике, који се у средњим шкодама могу, у смисду расииса од 18. октобра ове године ПБр. 16.125 употребити, можете уврстити и Пемачка граматику за школску и нриватну унотребу III део, наука о реченицама иди синтакса, од Ст. Предића, за које је дело Главни Просветни Савет на свом састанку од 7. октобра 1898. год. СБр. 39. дао мншљење да се може као уџбеипк употребити. ПБр. 19.404. 30. октобра 1898. године у Београду. Министар иросвете и црквених послова, Андра Ђорђевић с. р.

Свима директорима средњих школа Међу уцбенике, који се у средњим школама могу, у смисду распнса од 18. октобра ове године ПБр. 16.125 употребити, можете уврститн и Мочникову Аритметику за I разр. гимн. и реадака у преводу Ст. Давндовића, закоје је дело Главни Иросветни Савет на свом састанку од 7. октобра 1898. год. СБр. 107,97. дао мишљење да се може као иривремени уцбеник употребити. ПБр. 19.407. 30. октобра 1898. годпне у Београду. Министар иросвете и црквепих иослова, Андра Ђорђевић с. V.

Свима директорима средњих школа Међу уџбенике, који се у средњим шкодама могу у смислу расниса од 18. октобра ове године ПБр. 16125 уиотребити, можете уврстити и Аритметику заПразр. гимн. и реадака од Др. Ф. Мочннка у преводу Ст. Дјхвндовића, за које је дело Главни Просветии Савет на свом састанку од 7. октобра ове године СБр. 108. дао мишљење да се може као принремени уџбеник употребити. ПБр. 19405 30. октобра 1898. год. У Београду. Министар иросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Свима директорима средњих школа Међу уџбенике, који се у средњим шкодама могу, у смисду расписа од 18. октобра ове године ПБр. 16125 употребити, можете уврстити и Геометрију за 1 и II раз. гимн. и реалака у нреводу Ст,