Prosvetni glasnik

С Л У Ж Г, Е Г1 И Д Е О

633

4. Да надлорниди окружни нодо рачуна о опим школама и раду њнхову н нзвештавају мс о њнма као џ о другнма, нстичући мн онс, којн сеутоло иослу буду одднковали. ПВр. 20.549. 13. новембра 1898. год. у Београду. Мгшистар кросвете и црквених \\ослова, Андра ЂорЋевиЋ с. р. г Свима надзорницима основннх школа 1 Усвојно сам мншљсње Г.гавнога Иросветног Савета: да се Наиредак, срнски омладински годишњак са сликама, којн је снремно Ж. 0. Дачић, нрепоручн за школске књижннце п за поклањање ученпцпма ннжпх разреда срсдњпх школа о испитима. Ирема овоме Би ћете наредити свнма школским одборима, да ову књпгу набаве за своју шко .1ску књижницу. ИБр. 19409 18. новембра 1898. г. Београд. Министар присвете и црквених аослова, Андра Ђор1)еви1п. с. р.

Свима надзорннцима основних школа Господин министар просвете и црквених послова решењем својим од 9. о. м. ПБр. 2004-4 одобрио је, да се Ричуница за V и VI р. осн. школа од Н. Врсаловића, проФесора, може уиотребљавати као привременп ур;беник у грађапским школама. Извештавате се о овоме ради зпања, с тим, да о овоме известите н управитеље овнх школа у своме подручју. II Вр. 20044. 14. новембра 1898. год. У Београду. По наредби мииистра иросвете и цркв. иослова, начелник, Ст. ЛовчевиЋ с. р. СЛУЖБЕНЕ ОБЈАВЕ Стечај за награде. — Министарство народне нривреде уиутило је учитељима народних школа ову објаву: „На основи члана 8 „ Правила о награђивању учитеља основних школа који раде на аољској при1 Истога дана наређено је и свима директорима средњих школа, да ову књигу набаве за књижницу своје школе.

вреди" (Српске Новипе Бр. 26. о. год.) министар Народне Прнвреде решио је; да се за учитеље иароднпх школа, којп се највпше одлпкују практичним радом на нољској привреди, распишу за ндућу — 1899. годннј шест новчаних награда, и то: 1. двс прве награде по 300 динара; 2. , друге награде „ 200 „ 3. „ тре&е нагриде „ 100 „ Какве ногодбе пмају учитељи да нспуне, те да сс могу истаћн као такмичарн за награду, види сс из чл. 5. и 6. поменутих Правила. Но нарочито се напомиње, да ће се у комбинацију за награду узпмати само онн учитељп, којп за основу уређења школске баште узимају службено нроппсане угледне -иланове за школске баште (чл. 6. Правила). ЗВр. 6618. Пз одељења за Земљорадњу и Сточарство Мнннстарства Народне Прнвреде, 30. октобра 1898; год."

Надзорннк школски за град Београд унутио је овај Р А С П И С „Свима унравама нривагних школа у Београду Чланом 86. закона о народним школама менн је стављено у дужпост да нрегледам и ту школу. Да бих ову своју дужност могао нотпуно вршити, потребно мн је да п о тој школи имам свестраних података. Тога рпдн нека изволи Управа у игго краћем року послати мн извештај о својој школи, у коме ће бити у табеларном прегледу и у појединостима нзложени ови подаци: I — 1. Од када школа иостојп н је ли она повлангћена од кога н када ; има лн потребно одобрење према чл. 4. и 5. закоиа о народннм школама од Српско-Краљевског Минпстарства Просвете; ако има, онда нод којим је даном и нумером то одобрење и на којој основи. 2. Какав јој је циљ и задатак, и којима се средствима служи да свој циљ ностигне. 3. Каквим се средствима издржава и од кога поименце и колико добива новчане номоћи за своје издржавање. 4. Стоји ли школа под чијим протекторством и у ком ногледу. 5. Има ли школа свој школски одбор; где се држе састанцп школског одбора и када, о чему се он стара и води ли записнике о својим састанцима; ко извршује одлуке школскога одбора. 6. Ко школом непосредно управља и по каквим осиовима. II — 1. Је ли школа у својој соиственој згради, или је у приватној; у којој је улици и под којим