Prosvetni glasnik

С .1 У Ж Б Е Н II Д Е 0

627

Рипњу (нодун.), ио молби; Радпвоје КочачевиК, уч. осн. шк. у Јабуковцу (крајин.); Јелисавета СтојиАевиКка, уч. осн. шк. у Друговцу (подун.), по молби; Софија ЈоксимовиКка, уч. осн. шк. у Горњој Трешњевици (крагуј.); Станка КбндиКева, уч. оси. шк. у Непељевцу (круш.), по молби ; Јевта СавиК, уч. осн. шк. у Нишу (ниш.), по молби ; Софија НоваковиКка, уч. осн. шк. у Наупари (круш.), по молби; Жарко АнтоновиЛ, уч. осн. школе у Миличинпци (вал>.), по молби ; ЛеиоСава МилиКка, уч. оса. шк. у Нишу, но молби; Милева НовичиКка, уч. осн. шк. врњачке (крушев.); Драги ПоповиАка, уч. оск. шк. у Нишу (ниш.), по молби ; Лазцр ЗариЛ, уч. осн. шк. у Бискупљу (пожар.) ; Јулијана ЛазаревиЉш, в уч. осн. шк. у Београду, но модби; Тодор ЈовановиЛ, уч. осн. шк. у Ваљеву; Драгутин ЛрнаутовиК, уч. осн. шк. у Наталинцима (краг.), но молби; Смиљка КостиКка, уч. осн. шк. у Алексинцу (ниш.), по молби; Милева ГолубовиКка, уч. осн. шк. у Вигреници (морав.) ( , по молби.

' РАЗРЕШЕЊА Претннсом министра просвете и црквеннх послова разрешени су: Милица ЈВладимировиЛка, уч. осн. шк. у 1Граљевом Селу (тпмоч.); Милутин ПантелиА, уч. осп. шк. у Јарушицама (крагуј.), номолби; Анка Ђуркова, уч. осн. шк. у Корбову (крајин); Војин ПутниковиК, уч. осн. шк. у Драговцу (пожар.), јер је отишао на војну дужност; Славка ЂорђевиКка, уч. осн. шк. у Пироту (пир.), ио молби ; Драгутин ПешиИ, уч. осн. шк. у Краљевом Селу (тим.); Сима ВлагојевиК, уч. осн. шк. у Цветановцу (ваљев).; ЈЈанта МајсторовиЛ, уч. о,сн. шк. у Азањи (под.), јер је ступио у свештенпчки чин; Параскева ЈовановиКева, уч. заст. у Избеннци (морав.); Милева МаринковиЛка, уч. осн. шк. у Соко-Бањи (ниш.), по молби; Смиљка ТодосијевиКева. уч. осп. шк. у Кунцима (круш.); Јелисавета ЦветковиКева, уч. осн. шк. у Нишу, но молби; Вељко ЈовичиЛ, уч. осн. шк. у Бошњанима (краг.), јер је отишао на војну дужност ; Драгољуб Глишић, уч. осн. шк. у Иревештн (морав.), јер је ступио у чин свештенички; Сретен СмиљковиК, уч. осн. шк. у Плешу (круш.); Светозар ЂорЏвиИ, уч. осн. шк. у Оснићу (тим.), јер је отишао на војну дужност; Сава МилосављевиА, уч. осн. шк. у Блаолу (пожар.), јер је отишао на војну дужност; Радомир ЂорђевиИ, уч. осн. шк. у Гор. Белој Реци (тимоч.), јер је отишао на војну дужност; Станоје К. ТистиИ, уч. осн. шк. у ЗвезДану (тим.), јер је отншао на војну дужност; Веселин СтаматовиИ, уч. осн. шк. у Кленовнику (пож,), јер је отишао на војну дужност; Адам Ри-

стиИ, уч. осн. шк. у Придворици (подун.), јер је отишао на војну дужност ; Драга Јованови&ева, уч. осн. шк. у Белотићу (иодр.), на осн. чл. 50. тач. 1. зак. о нар. школама; Анђелија ДимитријевиЛка, уч. осн. шк. у Десиотовцу (морав.), по молби; Радован Богдановип, уч. осн. шк. у Забрђу (пожар.). на основу чл. 65. тач. 1. зак. о народ. школама. УМР /1И СУ : Јелена Ж. СимеоновиИка, учит. шк. медвеђске, у окр. крушевачком, 25. октобра; Стојанка ЖивановиЛева, учит. шк, витовничке, у окр. пожаревачком, 5. новембра; Танасије ГлишовнК, уч. шк. радујевачке, у окр. крајинском, 8. новембра; Катарина ДаниловиЛева, учит. у Кусатку, окр. подунавског, 16. новембра.

РАСПИСИ Н ОДЛУКЕ МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ И ЦРНВ, ПОСЛОВА Свима дирекгорила средњих гакола Док се иитање о уџбеницима за средње школе, како у погледу њихове техничке израде тако и у иогледу начина, којим ће се они израђивати и у школу пуштати коначно не реши, што ће моћи бити тек но утврђеном наставном илану и нрограмима, нашао сам за потребно наредити ово што иде: 1. Да се у средњим школама допусти употреба свих оних уџбеника који су последњих година ирошли кроз Главни Просветни Савет и које је Савет као уцбенике усвојио а мннистарство одобрило, независно од тога да ли је такав уџбеник каквим доцнијим истим путем замењен. Ово је потребно већ и с тога што се неки од доцнпје одобрених уџбеника не налазе у магацинима Државне Штампарије, док раније одобрених има, а могу се и ови корисно у школи унотребити. 2. Да разрздна већа у почетку школске године утврде за сваки разред уџбенике, који ће се у дотичном разреду у току школске годнне унотребљавати, с тим ограничењем, да се једном преноручен и набављен уџбеник у току школске годнне ни у ком случају не сме мењати и другим замењивати. 3. Да наставници, који имају своје штампане уџбеннке, могу, но одобрењу директорову, исти уно•требљаватн у разредима, у којима они дотични предмет предају, како би на тај начин своју књнгу у школи опробали. Директор ће увек у ночетку године послати министарству списак свнју уџбеннка, који се на овај начин у школи буду употребили. II Бр. 16.125. 10. октобра 1898. год. У Београду. Министар аросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.