Prosvetni glasnik

628

С.1УЖБЕНИ ДЕО

Свима директорила средњих школа У предмете средње школе увршћена је, законом. као добровољни предмет и стенограФија. Извештавате се ради знања, да ћете наставу овога предмета допустити само ученицима VI—VIII разреда, и према броју пријављених ђака увек сами одређивати месечни хонорар наставннку. којн стенограФију буде предавао; хонорар ћепдаћати сами учениди. ПБр. 15.315. 1. октобра 1898. год. у Београду. Министар иросвете и црквених аослова, Андра Ђор-ђевиЋ с. р.

Свима директорима средњих гакола У Државној Штампарији израђене су књиге за увођење уписнине и шкодарине. Ви ћете обе књиге одмах набавити и у њих увести сву досада примљену уииснину односно школарину. При завођењу уписнине и школарине не треба у дотичпу књигу уносити уииснину односно шкодарину од сваког ученика посебице него их ваља заводити по разредима, тј. колико је од ког разреда примљено школарине односно уписнине. Посебице ће се пак заводити школарина од-. носно уписнпна само од оних ученика који се буду уписивали после првих дана одређених за упис чл. 19. закона, или на које се буду нримењивале одредбе последње тачке чл. 24. или иоследње тачке чл. 55. закона. За ову годину уписнина и школарина од ученика који су се накнадно по одобрењу уписали не мора се засебно издвајати, ако о тим доцније уписаним ученицима нисте водили нарочиту забелешку. При издавању школарине и уписнине увек ће се номенути не само коме се него и на што се издаје. На свршетку школске године извешће се целокупна сума примања и давања школарине (односно уписнине) и готовина, ако је и колико је буде, пренети у другу школску годину, па на то наставити нова примања и давања. Склонљене рачуне о примању и давању школарине односно уписнпне Вн ћете на крају школ. године слати Главној Контроли на иреглед, онако, као што се скланају и шаљу остали рачуни, с том разликом што ћете место оригиналних књига о примању и давању школарине односно уннснине слати нренис њихов. ПБр. 19.554. 31. октобра 1898. године. у Београду. Министар аросвете и црквених аослова, Андра Ђор-ђеви^ с. р.

Свима директо]>има средњих школа У прилогу иод *| 1 и под - |2 шаљу Вам се два обрасца којима ее замењује досадашња главна књига уписница и бележница успеха ученика средњих школа. Наслови појединих рубрика у обрасцу број 1. казују сами каквим се подацима има попунити образац, чију сваку страну заузима један ученик. При попуњавању тога обрасца ваља пазити још на ове напомене: 1. Ако је ученик ослобођен школарине треба у догичној рубрици забележити број акта под којим је то учињено. Према овоме директор ће при упису за сваког ученика донети нарочиту одлуку, у којој ће утврдити за што се ученик школарине ослобађа. " Број тога акта уноси се у ученикову листу. 2. Ако ученик има благодејање из каквог Фонда, задужбине, општине итд. то ће се, као и количина тромесечнога благодејања, забележити у другом одељку рубрике : „Пмао благодејање". 3. Тромесечне оцене успеха из поједпних предмета бележиће се увек речима испод дотичних тромесечја. Испод наслова „годишња оцена уснеха, владања итд." бележиће се годишње оцене (члан ! 87. закона) научних предмета, вештина и даље у продужењу на ниже годишња оцена владања вредноће и годишњн број оправДаних и неоправданих изостанака. Под рубриком, „оцена разредног илн течајног испита" бележиће се такође речима оцене које би ученици добивали, полажући разредне испите (члан 41. закона). За ученнке пак IV разреда у ову рубрику заво нће се оцене течајног испнта (чл. 47. закона). 5. Оцене из владања и вредноће даваће се ученнцима на крају свакога тромесечја (члан 36. закона) п речима бележити у дотичне рубрике (испод тромесечних оцена успеха), а годишње оцене владања и вредноће под годишњом оценом успеха. 6. У рубрику „где је и шта је ире тога учио" бележиће се, је ли ученик ранији разред учио у истој школн или је дошао из^ друге школе и кад, .је ли учио као редован или приватан ђак итд. 7. У рубрици „Напомене" бележиће се све што буде потребно, да се за ученика каже, и што би се односило на његов успех у наукама п вештинама или што би се односило на његово владање или на похођење школе, а све у рубрикама, које одговарају дотичним одељцима („науке", „вештине", „владање", „изостанци"). Тако на прилику под рубриком „Напомене" уз одељак „вауке" доћи ће напомена ^ко ученик због дугог боловања није за