Prosvetni glasnik

160 к о в ч;

Шволе у Бугарској Закон о надзору грађанских и осиовних школа. — Народно Собрање је примило и киез је потиисао иов закон о надзиравању грађанских и основиих швола. Према овоме закону дела је бугарска кнежевина подељена у десет школских округа и тридесет срезова. За окружне школске падзорнике, ио овоме закону, могу бити постављени директори средњих школа, управитељи недагошких школа н учитељи са вншим образовањем, који су се одлнковали у учнтсљскоме нослу и са успехом су радили на школској књижевностп. За среске надзорнике могу бити постављени учитељи основних школа, који су свршили гимназпју или иедагошке науке, и који су служили као учитељи најмање иет годнна. Поред тога ваља још да положе и нарочити испит за надзорника, за који ће минисгарство просвете прописати ирограм и одредити комиоију, нред којом ће се овај испит полагати. Окружни надзорниди изједначавају се у плати с директорима гимназија, а срески аадзорниди се по плати деле у три класе: надзорниди, прве класе имају 3000 лева, друге класе 2520, а треће 2220 на годину. На име попутнине добиваће окружни надзорниди 720, а срески 480 лева на годину. Окружни надзорниди постављају се кнежевим указом, а срески претиисом министра Дросвете и црквених нослова. Време, проведено у надзорничкој служби, рачунаће се као време наставничке службе. Дужност је школских надзорника: да се брину о тачноме вршењу школских закона, као и правила, програма и распореда које прописује министарство просвете, а који се преко надзорника саопштавају учитељима; да настојавају да се настава врши по педагошким приндипнма и датим унутствима; да руководе рад у учитељским конФеренцијама.; да што више своју околину заинтересују за школу и да со старају о отварању вечерњих и празннчних школа; да ноходе гаколе и дају наставницима потребна упутства за што успешнији рад ; да воде старање. о школским зградама и нотребним поправкама на њима и воде бригу о уредном снабдеван.у школа нотребним намештајем и училима, и да обраћају иажњу хигијенским нриликама у школн; да ирегледају школске буџете; да спремају сва питања, о којима ваља да се већа у окружноме школском већу; да изналазе и нрикупљају старине у своме крају; да воде школску статистику, и воде нарочите спискове о свима наставницима у своме подручју; да дају своје мишљење о иојединим иредметима, које им овога ра.ди упути министарство просвете; да мотре на владање и ионашање свих наставника у своме подручју, и старају се, да ови савеено вргае и све религиозне дужности. Пород овога окружии надзорници имају и ове дужности: да надзиравају среско школске надзорнпке ; да неиосредно надзиравају све грађанске школе у своме округу и основне школе у окруашоме месту; да састављају тодишње извештаје о стању школа и наставе у своме округу;

е ж и '11

да воде преписку с министарством и другим гаколским надлештвима у евоме округу; да нрисуствују седницама окружнога гаколскога већа п износе доједина питања на рогаавање. Школски надзорници су дужни походити све гаколе у своме нодручју најмањо два нута проко године. Сви срееки гаколски надзорници искупљају се три путапреко годнне у окружно место, где се са окружним надзорником договарају о но.јединим гаколским интањима н истражују мере за унапређење наставо. Окружни надзорници имају нарочиту своју канцеларију, имају секретара и погребан број нисара. За време велнкога гаколскога одмора срески надзориици дужнн су номагатн окружноме надзорнику у сређивању статистичких нодагака, преглодању службепих сннскова и спремању годигањега нзвегатаја. Овај ће закон стулити у живот 1. сеитембра ове годиио.

Школе у Русији Неођична учитељица. — Недавио је догпла у. Потроград девојка Скоробогатова, којој јо сад педесет година, а која већ вигао од тридесет година ради са иајвећом преданошћу на просвећивању свога народа. Она је кћи богатога трговца. Свргаила је гимназију, па се посветила мучноме учитељскоме иозиву, жртвујући своме народу и себе и све имање свога оца, које је наследила. Она је игала од места до места и бесплатпо је учила и децу и одрасле читању, иисању и осталим основним знањима. Све гато јој је било потребно за наставу набављала јо о своме трогаку. Да бп било што веће користи од њена рада, она је ишла у најудаљеније и најзапугатеније крајеве, где дотле није било школе, и ту је радила. У једноме месту остајала је дотле док иије ц младе и старе научила да читају, пишу и рачунају, па је нгала даље, погато је воћ у томе месту снремила коју од там. женскнња да у томе месту продужи радити као учитељица. Од места у место игала је увек пешице. Само на подизање школа потрогаила је до сада преко 60000 рубаља. У носледње доба радила је ова необична учитељица у новгородској губернији, н отуда је дошла у Петроград, наравно опет пешице , али се кратко време бавила у престоници велике руске царевине. Није јој годио велико-варошки живот, те је онот отишла у село, да продужи свој благотворни рад на просвећивању свога народа.

Школе у Француској Награда наставницима народннх школа за рад у продужној школи. — Министарство просвете у Француској одредило је преко пет стотина награда у нарочитим медаљама и у новцу за оне учитеље и учитељице народних школа, који са највише мара буду радили у продузкнцм школама и покажу најбољи успех у своме раду. Спремљено је иедесет позлаћених медаља и уз сваку по сто динара у новцу; сто сребрних медаља и но 75 динара и 400 бронзаних медал,а и по 50 дпнара у новцу. 0 награди одлучиваће у свакоме школскоме округу нарочити одбор, у коме ће бити и срееки и обласни школски надзорник.