Prosvetni glasnik

К 0 в ч

ГЛА.СОВИ 0 ШКОЛАМА

Школе у Србији Називп гимназија. — Указол Њег. Вел. Ераља, од 22. Фебруара ове године, иа предлог мипистра просвете и црквених послова, ау спомен седамстогодишњице смрти великога жуиана Стбвана Немање, наређено је: да се врањска гимназија'у будуће зове Немањина Гимназија , а пиротска Гимназија Светога Саве. * Пролене наставника у приватним средњии школаиа. — У смедеревској приватној средњој гаколи изабран је за хонорарнога наставника веровауке Ђорђе ПоиовиЛ, там. свештеник, иа место дојак. хонорарнога вероучитеља те школе, Велимира Савића, који је постављен за писара Шабачкога Духовнога Суда. У крјшевачкој приватној средњој школи изабран је за наставника Сава Бооки/1, пређ. иредавач, на место Живојина Хаџића, који дао оставку на звање наставника у тој школи, и за хонорарнога вероучитеља Ми.лан ПешиК, там. ђакон, на место дојакошњега хонорарнога вероучителГа те школе Душана Поповића, који је ностављен за писара Нишкога Духовнога Оуда. Министар просвете и цркв. иослова одобрио је овај избор. , * Отварање дечјега забавишта у Обреновцу. — На заузимање школскога одбора и управитеља осн. школа у, Обреновцу, а но одобрењу министра просвете и цркв. послова, 30. јануара ове године отворено је дечје забавиште у томе месту. Забавиште ћс иоходити мугака и женска деца од 5—7 година. До сада је уписано преко 50 деце. Оиштина обреновачка највише је помогла отварању овога забавишта, давгаи му за ову годииу већ скоро 2000 динара номоћи. Колико је код нас и већих и богатијих места, којима у овомс погледу вал>а Обреновац да послужп као углед! •.. * * Ђачка Жтедионица. — У Пољни (ср. левачки округ моравски) основана је 'Бачка Штедионица, којој је циљ: да ученике .још из малена учи штедњи и. номагању својих ближњих. У штедионицу има право улагати сваки ученик там. основне школе, и то колико и кад може. Само овога права немају ученици, који рђаво уче или нису доброга владања, и то све дотле док се не поправе. Уложену суму мо!гу ученици изузети тек у случају велике потребе, коју ваља да утврди наставник тога ученика, нначе се сав уштеђени новац издаје ученпку ио свршетку основне школе, на Видов Дан. Из уложепе суме накнађиваће се штета, коју би ученик преко године у школи учинио, па је не би на време накнадио. Једино у овим случајевима могу улагачи узимати од уложенога новца: кад желе иомоћи своје сиромашне другове или беднике и неволдике ван гаколе ; кад хоће да пошљу прилог коме хуманоме друштву, или кад се желе претплатитп иа коју корпсну књигу или лист, које би учитељ нреиоручио. Ако би се дознало, да је који улагач дошао до уложенога новца непоштеним путем (преваром родитеља, крађом и др.), сав дотле уложени новац вратиће се таквоме улагачу, н за годину дана не може бити члан ове штеднонице. Штедионицом рукује, по проиисаним правилима, и за сва иримања. и издавања одговара, и морално и ма-

е ж и 'и 159

геријално,. наставник најстаријега разреда там. школе, који па случај премештаја све рачуне и документе предаје гаколскоме одбору, који ће опет све то исправно предати наставнику који долази. * Руси о нашим школама. — У јануарској свесци признатога рускога листа ..Рускал школа" штампан је чланак „Више женско образовање у Чегакој и Србијн у вези са општим образовањем." Ту су кратки помени о нагаим вигаим женским гаколама, Великој Школи п гимназијама. Прво се говорн о Вишој Женској Школи у Београду, говорећи о њеним наставницима. „Веоградска девојачка школа је.и пространа н има много ученица" — велп се даље у овоме чланчпћу. „Она је смештена у неколико зграда. Уза школу је и црква св. Наталије." Писац овога чланка био је и сам у овој школи, а и у цркви св. Наталије о већим празницима, п не може а да нарочито не помепе, како је био врло иријатно изненађен мелодичним певањем ученица. Говори са иуно Симпатија о св. савској прослави у В. Ж. Школи. !!а програи у нагаим вигапм жеиским школама вели да одговара програму руских женских школа, само што се код нас уче и основи хемије, хигијена, недагогика и дидактика с методиком. Помиње фонд сиромашних ученица, у чију се корист приређују у одајама саме гаколе литерарно-музичке вечери. Пстиче како ученице не смеју иоходити забаве, свадбе, нозоригате, па и на народне свечаности могу ићи само с родитељима. 0 Великој Школи је само кратак помен : „Велика Школа је негато средње између универзитета и политехнике. У њој су три одсека: философски , нравни и технички. Учење траје четири године." 0 гимиазијама такођер се у кратко говори: „У мушким гимназијама грчки језик није обавезан ; латински иочиње од иетога разреда. Србп су усвојили систему, за коју се узалуд мучи Француски нроФесор п новннар Жил Леметр. Неучење грчкога језика даје нешто труда младићима, који иду у стране универзитете, али Србиманије стало до тога —. „„Зашто, говоре, они, да ми заводимо оно, гато се већ на западу преживело?"" С наградом нагаих наставника иисац је задовољан, нстпчући како сваки наставник може добити носле десет година наставничке службе иенсију која износи 40% од плате ,коју има и после тридесет годииа службе пуну пенсију.

Школе у Српству „Тетовска слога". —. Срби у Тетову основали су удружење под именом „Тетовска слота", коме је циљ: моралио и умно усавршавање и иотпомагање тамошпих сриских школа. Члановн могу бити утемељачи и помажући; члан утемељач илаћа једном за свагда две лире (око иедесет динара), а иомажући чланови илаћају ири упису пола беле меџедије (око два динара), а иосле свакога месеца.ио један грош. ❖ Одликовање дугогодишњега школског надзорника. — Стеван В. Попонић — чика Стева, дугогодишњи школс.ки надзорнпк и нознати радник на дечјој Књижевности, сада уиравитељ Текелијанума у Пегатн, наименован је за краљевскога саветника.