Prosvetni glasnik

21*

Е 0 В Ч

В Ж И Ћ

165

са својим нријатељсм Шитријаном успешно радихи на ириповетци и ромаиу, потиисујући све своје радове заједнички : Еркман-Шатријан. У својим радовима су махом приказивали иоједине истакнутије догађаје из најновије историје Францускога народа, одликујући се лепим цртаљем живота иростога народа и иростим излагањем догађаја, ради чега су њихова дела врло радо читана и иревођена на готово све ваашије језике. Многа су њихова дела преведена и на наш језик. Еркман и Шатријан радили су заједнички више од четрдесет година: од 1848. на све до смрти Шатријанове, 1890. године. * Ископавања у Вавилону. — Обнародована јс ирада султанова, којом допушта једноме немачкоме друштву, да врши искоиавања на месту, где је био стари Вавилон, ради научних истраживања.

НОВЕ КЊИГЕ И ЛИСТОВИ 1^њиге Годишњица Николе Чупића. Издаје његова задужбина. Ењига XVIII. У Београду. Штампано у Државној Штампарији, 1898. 8°, стр. XV и 326. У овој Годпшњици ови су прилози : Задружна куКа на селу, од М. Ђ. Милићевића; Васојевићи, Полимље , Метохија, белешке, Милоша Велимировића, свештеника пиротскога; Школе и ширење писменостн у државп Немпњића, од Миленка Вукићевића; Белешке о варијантима српских народннх несама, од Андре Гавриловића; Из Србијанке Симе Милутиновића: „Благораз/мија сила", са коментаром Драг. С. Милутиновића; Некролог Светиславу Вуловићу, од Момчила Иванића. 0 овој иоследњој књизи Годишњице рећи ћемо коју вшие у свесци за овом. За овај мах помињемо само, да је Главни Просветни Савет ирепоручио Годишњицу Николе Чуииће за школске књижнице, и да бн и ову књигу ваљало набавити за све књижницо и народних и средњих школа у нас. * Српске народне прииоветке. Скупио Атанасијс НиколиИ. На свет издали његови унуци. Штампарија Савића и Комп. Београд, 1899. 8°, стр. 239. У овој јо књизи двадесет и пет народних нриповедака, махом женсвих. И ако их је међу њима ирилично, које су само варијанте народних прииоведака, већ познатих из Вукова зборника, опет нам ,је ова књига добро дошла, јер су ове приповетко са доСта вештине нобележенб и ова ће збирка стати у ред бољих збирака наших народних нриповедака. Само је ваљало, да је књига израђена на бољој и јачој хартнји, а и да јој је цеиа мало мања, те да буде приступачпија већем кругу читалаца. * Дечнја болннца, с писмима -ј- Јована В. Иетровића, свршеног медицннара. Од Др, Ник. Ј. ПвтровиКа. Београд. Штампарија СветОзара Николића, 1899. стр. (53.

У овој књизи казује се, како се јавила мисао о иодизању болнице за сиромашну децу, и шта је свс рађено да се ова племенита мисао и оствари, * Нримери за латинске облике. Према латинској граматици Др. Ј. Туромана саставио Стеван АекиА, нроФесор срп. вел, гнмназије у Новоме Саду. III део. Друго скраћено и иоправљено нздање. У Београду. Штампано у Државној Штампарији Краљевиие Србијо, 1898. 8°, стр. 269. У овоме издању Лекићевих Примера изостављене су све нримедбе, у којима су биле означене синктатичке особине латинскога језика, којих је било у ранијем издању. „Увод", у коме су била синктатичка нравила, изостављен је и на крају је књиге додата „синтакса у изводу". Тако исто изостављенн су и сви 0Ш1 примери, за које нема потврде у најновијем, петом, издању латннске граматике Др. Ј. Туромана, ирема којој су Примери састављени. * Историја хришћанске цркве за средње школе. По Смирнову, Иобедоносцеву и другим писцима, свеска прва. Издање књижаре Вел. Валожића. Београд. Штампарнја Д. Димитријевића, 1898. 8, стр. 59. У овој-је књизи први период историје хришћанске цркве, који је раздељен у четири главе. У првој глави говори се о аностолскоме веку: раду апостола и гоњењима хришћана ; у другој тлави се излажо учење хришћанске цркве и говори се о ирвим хришћансмм јересима; у трећој глави нзноси се унутрашње уређење хришћанске цркве, и у четвртој живот првих хришћана и богослужење. * Хришћанска етика за V разред гимнасије и реалке. По Олеснпцку и Сољарском. Издање књижаре Велимнра Валожића.- Штампарија Д. Димитријевића, 1898. Београд. 8°, стр. 68. После краткога увода у овој .књизи говори се о моралном закону божјем,, моралноме животу и радњи човека у опште и о разноликим дужностима хришћанским: унутрашњем богоноштовању, дужностима према себи самом: и дужностима нрема ближњима. На крају књиге је општи нреглед хришћанске моралности. Срнска читанка за II разред основних школа у Краљевини Србији. Најновије издање. У Београду. Државна Штамиарија Краљевине Србије, 1899. 8°, стр. 114. Ово најновије издање Натошевићеве читанке за II разред основних школа доста се разликује од претноследњега издања знатним исправцима у јозику и стилу, чиме је ова књига школска још више добила у својој ваљаности. Пада у очи и за похвалу је, што су ноједини чланцп различитим словима штампани, те се ученицн још врло рацо привикавају на најразличитијн слог, од боргиса до терцнје. Сви су чланци подељени, према садржини, у десет одељака: школа, породица, ошптина и отаџбина, човек, дом, домаће и друге животиње и биљк.е, иоље, шума, вода, ваздух. У једанаестом одељку су одгонетке загонетака, које су унете у читанку.