Prosvetni glasnik

службени д е 0

119

8. Оцену испитну даје испитни одбор већииом г.ласока. 9. Ученице, које би бодешћу нди каквим другим оправданим узроком биле спречене да полажу течајни испит у месецу јун-у, полагаће га првих дана нове школске године. Ове учеиице немају права на понављање течајног чспита. 10. Гади припреме за течајни испит, за учеиице III и VI разреда престају предавања 25. маја. ПБр. 1.913. 19. Фебруара 1899.год. У Београду. Минисгар аросвете и црквених аослова, Андра ЂорђевиЋ с. р.

Свима надзорпкцпиа основних школа (0 ослобођавању деце од школовапа) Чланом 21. закона о народним школама предвиђени су случајеви због којих се ученици основних школа могу ослободити школовања, а у члану 86. тач, ж. дужпост уписивања и исписивања ученика стављена је школском надзорнику. Ну како се у оваким случајевима разнолико ноступа те многи роднтељи, школски одбори па и надзорници народних школа иредлоге за испис и уппс ученика у школу достављају иа решење министарству, нашао сам за нотребно опет да наредим следеће: 1., Сваки молилац, који тражи да му се дете ослободи од школовања, дужан је да поднесе шкоаском одбору аисмену молбу, на коју да прилепи 0.50 динара таксених марака и два динара за решење или приложи уверење о сиротном стању. Школски одбор ће такву молбу примиги и са својим мишљењем треба ли дотнчног ученика ослободити или не доставити школ. надзорнику, заједно са подацима: о имовном и задружном стању молиочеву, годинама сгарости сваког члана породице молиочеве и учењу и владању ученикову за све време школовања. Школски одбор ће тражити, да молилац по Могућству поднесе уверење о ономе рашта моли да му се дете ослободи од школе. 2., Велики је број ученика, који по 2, 8 и више година не долазе у школу, а по књигама се воде као ученици Такве ученике школски одбори могу иредлагати школском надзорнику за испис и без молбе ученичког роднтеља, по својој службеној дужности. Школски надзорник у таким случајевима треба пре свега да се увери, да ли је дотични школски одбор чинио све што је дужан био да учини, те да се дотични ученик у школу унути, па, уверивши се да је све учињено, одлучиваће: треба ли таког ученика ослободити, или не.

3., Што се пак тиче уписивања ученика у школу од сада школски одбори и надзорници школски управљаће се у свему тачно по чл. 15. закона о народним школама. Препоручујем Вам, да о овоме известите све школске одборе и уиравитеље у повереноме Вам округу и сами да се по овоме унрављате.. ПБр. 1614. 4. Фебруара 1899. год. У Београду Миниотар аросвете и црквепих иослова, Андра ЂорђевиЋ с. г.

Сиииа надзорницила осиовних школа (Школски одбори да"за своје гиколе ареталате „Просветни Гласник") „Просветни Гласник", као службени лист министарства просвете и црквених послова, више пута је препоручиван школским одборима, да исти примају за своје књижнице, но на жалост и данас је врло велики број школа, које га не примају. Како је „Просветни Гласник" службени лист, који доноси све законе просветне, сва кретања у учитељству, расписе и наредбе министарске, сву радњу министарства иросвете и Главнога Просветнога Савета, извештаје о стању школа у нас н на страни, белешке о књижевиом кретању у нас итд. а и остала садржиаа одговара потребама школе н наставничкога особља, то је за напредак и школе и учитељаодвише потребно да школепримају овај лист. С тога препоручујем да наредите свима школским одборима у повереноме Вам округу да одмах претплату на овај лист пошљу Управи Државне Штамнарије, која ће им и лист слати. Ово треба да буде обавезно барем за веће школске опнггине, где су школе подељене, а похвално би било видети то и у неподељеним школама. Исто тако пожелело би се, кад би имућније онштине, које прошлих година нису претплатиле овај лист, накнадно сада узеле цео комплет, барсм за нрошлу годину, у којој су сви најновији закони просветни и многн расписи и уредбе, које су иотекле услед њих. Цена је листу 12 динара на годину, а за све нређашње године но 10 динара. ПБр. 1515. 6. Фебруара 1899. год. У Београду. Мжистар аросвете и црквених иослова, Андра ЂорђевиЋ с. г.