Prosvetni glasnik

120

СЛУЖВЕНИ Д Е 0

Свима надзорницииа основних жкола (Да јављају министарству, кад казнс кога наставника) Чданом 69. закона о народним школама дато је школским надзорницима право да могу над наставнидима основних школа изридатн казце проннсане у чл. 69., а под тачкама: 1., 2., 3., 4. и 5.; чланом пак 70. поменутога закона стављено је у дужност надзорницима. да о свакој казни, коју изреку, известе и министаретво. Ну, како миоги.надзорници не поступају по томе наређењу, нашао сам се побуђен да наредим следеће: сваки школски надзорник кад кога учптеља казни биће дужан да одмах извести министарство : којег је дана казну изрекао, и због какве је кривиде дотични кажњен. Нрепоручујем Вам да се по овоме у свему тачно унрављате. • ПБр. 1662. 12. Фебруара 1899. год. у Београду. Министар иросвете и црквепих иослова, Андра Ђорђевић с. р.

Свима школским одборима (Издавањс једномесечне посмртне плате учите.шма народних школа) Препоручујем томе одбору, да у елучају смрти учитеља н даље издаје посмртну једвомееечну илату његовој" породици, као што је то и старим законом о осн. школама бпло предвиђено. Министарство нак неће нопуњавати место умрлог учитеља за месец дана. ПБр. 1405. 5. Фебруара 18.99. год. У Београду. Мипистар иросвете и црквених иослова, Андра Ђорђевић о. р.

СЛУЖБЕНА ОБЈАВА Милутин БиткомК, проФесор Немањине Гимназије, умро је 14. Фебруара ове године у Врању. Из канцеларнје министарства просвете и цркв. послова, 26. Фебруара 1899. ПВр. 1707.

РАДМ ГЛАВНОГА ПРОСВЕТНОГА СЛВВТА

САСТАНАК 719-тИ 30. децембра 1898. године Били су : аредседник : Др. Војислав Баки1.; потиредседник: Стеван Ловчевик •, редовни чланови : ДР. Светолик Радовановић, Јеврем А. Илић, Михаило Маркови!., Јоваи Миодраговић, Јоваи Ћ. Доки1>, Лука Лаааревић и Милоје Влаји!.. Заступао је пословођу Ж. 0. Дачи!.. I Нрочитан .је и примљен записник 718. састанка. II Прочитано је писмо госи. министра просвете и црквених послова од 30. децембра ове год. ПБр. 22.160, којим шаље на оцену молбу г. Луке Лазареиића: да се одобрн да се ,Споменак", књижицЛ за децу, коју је он спремио с господ. Димитријем Соколовићем учитељем, може употребити за поклањање ученицима' III и IV разреда основннх школа и ученицима свих разреда грађанских школа, као и за школске књижнице.

Понгго је „Сиоменак" већ свима члановима Гл. Просв. Савета познат, Савет је одлучио: да се ова књига може прелоручити за књижнице народних школа и за поклањање ученицима III и IV разреда основних школа. III Прочитано је писмо г. министра просвето и цркв. послова од 30. децембра ПБр. 22.185. којим спроводи Савету на оцену молбу г. Јеленка Михаиловића, проФесора: да се одобри угготреба његове Физике са основним појмовима из Хемије коју .је, према програму, спремио за грађанске и девојачке школе. По саслушању неких чланова, којима је ова књига позната, Савет је одлучио: да се ова Физика може употребљавати у грађаиским и девојачким школама као привремени уџбеник. IV Цредседник Савета г. Др. Војислав Бакић нодноси Савету основу за наставне планове сва три типа наших средњих школа, коју је саетавио према