Prosvetni glasnik

262

11Р0СВЕТШ1 1'ЛАСНИК

зграде имају вазда поред учионица и потребне станове за учитеље. — Окружни ШК0.1СКИ одбори урадиће даље шта треба према овој мојој: наредби. ПБр. 4489 24 Фебруара 1905 год. Министар Београд иросвете н дрквених иослова Анд. Николић с. г.

Управитељииа учитељских школа Но чл. 75. закона о народним школама уиравитељ учитељске школеврши надзор над осповним школама у којима се ученици учитељске школе вежбају у школском раду. Нрема томе његове су дужности у овоме ногдеду као и окружних школских надзорника. Зато Вам скрећем нажњу да ми, према чл. 74. тач. 18., ноднесете полугодишљи извештај о стаљу учитељских и основних школа, којима Ви управљате. Овај извештај треба вазда и у будуће да буде што вернија слика школског рада и укупног стања школа за прво полгође као што је то годишњи нзвештај за целу школску годину. ПБр. 4950 4 марта 1905 год. у Београду. Министар просвете и црквених нослова.. Акд. Николи-ћ, с. р.

Уиравитељина учитељских школа За учитељске испите зрелости у свима учитељским школама обично ее шиљу министарски изасланици, који овим испитима председавају. Распоред ових испита досад је грађен тако да испит траје по> тридесет ивише дана, јер је ученицима остављано за сваку групу предмета по неколико дана ради спреме. На овај начин ученицима је истина. чињена извесна олакшица, али се због тога морало много више изасланицима издавати наиме дневница, што је осетно за државну благајницу. Да овога не би билн и у будуће, то, с обзиром на чл. 8. Правила о нолагању учитељског испита зрелости наређујем да се распоред учитељских испита зрелости, од сад удешава тако, како ће се цео испит моћи свршити за петнаест дана. На ова.ј начин ученици ће ипак добити размака између појединих група предмета по један дан, а то је довољно да се приберу за полагањо испита из појединих група, и тако ће се мање издавати наиме дневница министарском изасланику. ПБр. 4951 4 марта 1905 год. Министар У оеограду. иросвете и црквених послова,, Анд. НиколиЋ с. г.