Prosvetni glasnik

наука и насхава

577

Екскурзије Наставниди јестаственице изводили су ученике у екскурзије у окодину Скопља. Локалне прилике не допуштају удаљавање од вароши. Приређене су две веће екскурзије за време овогодишњег школског одмора: једна за учениде које су свршиле Учитељску Школу; друга за ученике који су ове године свршили Учитељску Школу. Обе су групе прошле кроз Србију.

ЗАНАТОКЕ ШКОЛЕ У ШВАЈЦАРОКОЈ

Познато је да су настава и народно образовање на великом ступњу у Швајцарској и да по томе она долази у ред првих држава. Појединци, општине, кантони и сама држава надмећу се ко ће више дати за народно просвећивање и за нотпомагаље и подизање културних установа. Интересантно је поменути, да целокупни расходи на наставу износе 57 до -58 милиона Франака годишње (кантони 24, општине 28, држава 5 милиона). Према томе на једног становника долази 15 динара.* У Швајцарској има данас 200 проФесионалних школа са разноликим уређењем и 7 техникума (у Женеви, Фрибургу, Л.оклу, Вијену, Бертуду, Винтертуру н Сен-Галу), не рачунајући ту многе трговачке, земљорадничке, музичке, телеграфске, железничке и друге стручне школе, које су намењене разним занимањима. Толики број занатских школа ништа не смета развитку Фабричке индустрије, нити ова опет наноси штете занатима, који у ствари нредстављају малу индустрију. Уређења свих проФесионалних школа у Швајцарској могу се у главноме евести на 4 врсге: 1) техникум (внша запатска школа),-2) уметничка занатска школа, 3)занатска школаи4) занатски курсеви. Циљ је свима овим школама да даду могућности да се иоједини радннци усав!>ше у свом послу. Оне их спремају за практичан и самосталан рад, изоштраваЈу им чуло вида и вежбају руке, дају им впше тачности урадуибољу подобност суђења у свима стварима којима се радници баве. У тим се школама: даЈе у исто време потребна теориска и практична настава. Према томе, у свима тим школама иостоје практичне радионице, управ, без њих се не могу ни замислити занатске школе. Ја ћу описати овде нроФесионалне школе у овим варошима у Швајцарској: у Женеви, Лозани, Фрибургу, Берну, Цириху и Базелу.

* У Немачкој 7 дин., у Француској 5 дин., у Аустрији 2 дин. у Итадпји 1 дин., у Србији 2-20 дин., у Русији 0,18 дин. иросвЕтни гласник , II. књ., 2. св., 1907 39