Prosvetni glasnik

16

нросветни гласлик

који због сиромашног стања није у могућности да плати новчану казну, продаје покретност ради наплате новчане казне, а неће ову да замени затвором, ма да осуђени то жели. Према свему овоме препоручује Вам се да од сада претходно узимате реч од кажњених родитеља, који плаћају испод 15 динара непосредне порезе, желе ли они да плате казну или да им се иста замени затвором, па ћете нрема њиховој изјави и поступити, ПБр. 22923 15 декембра 1909 год. у Веограду. Министар просветс п дрквених дослова Ј. М. ЖујовиЂ с. р.

Свима школским надзорницима народних школа Програмом за основну наставу прописано је, да ученици народне школе врше гимнастичка вежбања ради снажења тела, окретности и сигурноети у покретима; развиЈања одважности, самопоуздања и гајења душевног и телесног здравља. Еако се овоме мора поклонити нарочита пажња од стране наставника, то Вам препоручујем да их и Ви сами упућујете у томе и да их сваком згодном приликом подстичете у проналажењу начина и средстава за што боље и свестраније физичко развијање деце. Да се тај задатак оствари несумњиво ће, иоред програмом предвиђених врста гимнастичких вежбања, доста допринети и то, ако наставници буду оснивали школске стрељачке дружине. Вежбањем у руковању оружЈем и гађању на стрелиштима највише ће се допринети не само циљу гимнастике у опште већ и задатку народне школе (чл. 1 закона о народним школама). С тога Вам препоручујем да Вашу пажњу поклоните овој установи и да свуда и у свако,ј прилици подстичете наставнике да у овоме нравцу раде. Саветима утичите на окружне и оиштинске одборе да они са своје стране материјално помогну оснивање и одржавање школских стрељачких дружина. За даља упутства у овом иогледу обраћајте се Савезу стрељачких дружина. ПБр. 23668 19 декембра 1909 године у Београду. Министар просвете и црквених послова Ј. М. Жујови-ћ с. р.

Свима старешинама средњих и стручних школа државних Расписима Бр. 1374 од 12 јуна 1867 године и ПБр 7891 од 8 јуна 1893 године наређено је свима старешинама средњих и сгручних школа да свршетком школске године подносе Министарству кондуитлисте подручних им наставника.