Prosvetni glasnik

18 ПРОСВВТНИ ГЛАСНИК

Свила среским начелницима (Теиеграм) У интересу дечјег здравља нарећујем наставнип,има народних школа да о прослави Св. Саве, и у другим сличним приликама, забраЊ УЈУ ученицима употребу алкохолних пића. Саопштите ову наредбу најбржим путем свима управитељима школским. ПБр. 448 11 јануара 1910 год. у Београду. Министар иросвете и дрквеиих послова Ј. М. Жујови-ћ с. р.

На основу члана 3 закона о уређењу Министарства Просвете и Дрквених Послова, а с обзиром на чл. 139 Устава прописујем ова ПРАВМА ЗАДУЖБИНЕ МИЛОРАДА МЕДАКОВИЋА

Чл. 1. Пок. Милорад Медаковић, чиновник руског посланства у Београду, који је умро 14 марта 1897 године, тестаментом својим од 13.јануара 1897 године, који је по споразуму са његовим законитим наследнидима, оснажен извршним распоредним решењем судије за неспорна дела првостепеног суда за варош Београд од 4јула 1899 године ПБр. 13123, — основао је ову задужбину и наменио је „на опште цељи, ко.је ће имати цељ науке." Чл. 2. Задужбина ова основана је са 6000 — шест хиљада динара, датих на приплод код Управе Фондова. Чл. 3. Само приход ове задужбине и то две трећине употребљаваће се на циљ, који је дародавац означио, а једна трећина прихода додаваће се главници ради њеног делања. Исто тако додаваће се главници и неиздати у дотичној години приход од оне две трећине намењене остварењу циља. Чл. 4. На шта ће се приход у којој години употребити решаваће господин Министар просвете и црквених послова и, с обзиром на чл 3 ових правила, одређује и количину за поједине случајеве.