Prosvetni glasnik

22

ПРОСВЕТНИ ГЛАСНИК

Без сваке сумње, ово је први међу сдичним заводима у Европи, и потпуно оправдава онај узвик Енглеза у пардаменту. пршшком говора о вишој техничкој настави „да је и њима потребан један Шарлотенбург". Школа расподаже са најмодерније уређеном читаоницом и библиотеком техничких дела и часоииса, поједини заводи са збиркама цртежа и модела па и читавом радионицом машина, снабдовених са одговарајућом модерном снагом, које се ирема томе, сваког тренутка могу у кретање ставити. Драгоцен је и наставни материјал, који драговољно шаљу школи државне и праватне концеларије и заводи, а до којих се код нас и поред преставки Факултета и наређења дотичпих министара, ииак не може да дође. Велику услугу настави чине на овој техничкој школи поред проФесора, који поглавито излажу у својим предавањима теоријски део. тако звани конструкциони инжењери и асистенти. Конструкциони инжењери спремају слике за предавање, врше опште у заводу и спремају бројне примере; асистенти пак помажу проФесору на часовима вежбања, од ко.јих је често нроФесор и ослобођен. Школа уз припомоћ државе, шаље за време распуста проФесоре ради студија у све земље Европе, Амер.ше н Африке. Тако на пр. из програма школе за 1908/9 годину страна 170 види се, да су уз држанну нотпору ради студија путовали пет проФесора, од којих је један имао да иропутује Норвешку и Србију. У школској 1909/10 путовала су под истим условима и у истом циљу четири проФесора. Еад ово чини земља са тако високом културом, шта тек остаје за наставнике техночког Факултета код нас, којима су те студије неопходне ? Завршујући овај извешта, дубоко захваљујем техничком Факултету, који ,је .једногласно мо .ју молбу за ове студије прихватио и као умесну нрепоручио, а тако исто и госнодину Министру просвете, који ми је помоћ својим решењем одобрио. 12 септембра 1909 год. у Београду. Господину Минисхру одани: Миленко Турудић, ван. проф. Универзитеха.

ИЗВЕШТАЈ Г. др. Јована Ердељановића, сталног доцента Универзитета, с научне екскурзије по Катунској Нахији у Црној Гори.

Госиодину Жимистру иросвете и црквених иослова, По паређењу г. Министра просвете и црквених послова издата ми је из буџета Министарства Просвете и Црквених Послова помоћ од 500 динара ради етнолошких нроучавања у нашом народу. Ја сам ту