Prosvetni glasnik

СЛУЖБЕНИ ДЕО

619

редниди што за свакога ученика има засебна страна, у коју се иа крају недеље убележавају ученички оправдани и неоправдани изостанди и кривице и вазне, а на крају свакога месеца, у седници разреднога већа, која се мора држати свакога месеца, напомене свих наставника о успеху и владању ученика, као и напомене кога су дана родитељи ученички извештени о томе. На крају Разреднице налази се довољно листова за записнике разредних већа. Пажљиво вођена и чувана, Разреднида ће бити драгоцена и важна књига, из које ће се моћи увек видети све што је нотребно о ученику за све време његова школовања. Препоручујем г.г. Директорима да ове књиге од Државне штампарије набаве пз канцелариских трошкова: Бележника онолико колико имају наставника, а Дневника н Разредница онолико колико имају разреда, и да поклоне нарочиту пажњу томе, како наставницн и разредне старешине иопуњавају и воде ове књиге. ПБр. 12814. 3 августа 1911 год. у Београду. Минисхар просвете и црквених посдова, Љ. Јовановић, с. р.

Дире^торима Гимназија. Према нронисима чл. 5 и 6 Закона о средњим школама трошкове око подизања и онрављања школских зграда сноси цела школска област. Ради тога потребно .је да окружно скупштине оне области, којој дотични округ нрнпада, сваке године уносе потребне суме на оиравку гимназијске зграде као и за иоднзање или узимање под закуи нових одељења. Препоручујем вам да нредложите окружном одбору да у буџет сваке године па и 1912 уноси потребне суме које ће окружна с-купштнна одобрити за наведене потребе. 0 извршењу ове моје наредбе поднећете ми на време извештај. ПБр. 14894. 23 августа 1911 год. у Београду. Министар нросвете и црквених посдова, Л>. Јовановић, с. р.

Дирег^торима средњих шг^о^да Опште је мишљење да би требало укинути пријамни испит у средњим школама, па интензивним радом у првом разреду изврпшти за прва два тромесечја одабирање деце која имају нодобности за даље школовање (чл. 42. Закона о средњнм гаколама). Али је нријамни испнт нредвиђен Законом о средњим школама (чл. 43—45) и мора се вршнти савесно и озбиљно. Ну да се овај испит олакша ученицима и створи могућност да се може у свима средњим школама свршити за три дана, колико је за њ предвпђено Законом, одлучио сам да се на томе испиту изостави испитивање из Историје за ученике који су учнли основну школу у Краљевини Србији. Према томе ће се ученици из Краљевине Србије испитиватп само из Српскога језика и Рачунице, а ученици који дођу из основних школа са стране још