Prosvetni glasnik

ЦАСТАВА И КУЛТУРА

483

ционалан, наш утидај на друштво треба да се управља не по једном апстрактном идеалу — који иретендује на апсолутну вредност, а у ствари изражава само захтеве данашње моралне свести, — него по резултатима науке. Кад ова буде одредила како је свака обавеза наше моралне свести постала, ојачала и наметнуда се, какве је последице ту произвела, и какву улогу још и сад има у друштву, онда ћемо и то знати у ком смислу да је преиначимо. Ово ће бити употреба „рационалне уметности" коју замишљамо као методичну примену резултата добивених испитивањем морала у научном смислу. С Француског, К. Б.

САМОВАСПИТАЊЕ 1

Човечја култура треба да буде једновремено Физичка, морална и ментална. Овом троструком циљу треба тежити у исто доба, јер немогућно је одвојити васпитање тела од васпитања каракгера и васгштања духа. Нема здравих мисли без здрава мозга, иити пак здрава мозга без правилног и нормалног храњења; нема културе карактера, нити културе интелигенције без културе мишића и нерава. Свако, дакле, морално и ментално васнитање почиње физичким васнитањем; а ово физичко васпитање подразумева поштовање игијене и нринципа правилне гимнастике, која је проста и добро смишљена. Друга је дужност сваког човека који хоће сам себе поново да васпита да дисциплинује свој дух, да познаје принципе вештине читања и проучавања зарад чега најтонлије препоручујемо књигу Раи! ^уззепз-а 2 . Читалац ће наћи ово неколико идеја разрађених по књигама о човечјој култури 3 , биће начисто о превеликој вредности којом се придаје у практичном смислу. 0 вредности свакога од нас суди се по нашим идејама; наш је карактер сачињен од силе нашег убеђења, наших осећања, нашег веровања, од иоверења ко.је имамо сами у себе и од менталног држања које смо усвојили према самима себи, и према стварима и према ближњима. Ово ментално држање је плод свакодневног рада; оно пак ствара наш лични карактер; ствара утицај који вршимо надруге; привлачимо све оно што је у хармонији са душевним стањем које смо себи створили

1 Ово нпје чданак већ белешке записиване ири читан>у неколиких књига које ће бити ниже назначене. 2 1/аг1 <1е Нге е1 <Г6(;ис11ег, Раи1 Лузвепз; ВгихеПеб. 3 Ес1иса<поп с!е 801 -тепе (Мтс1 Тгаиип^) раг У- Косше.