Prosvetni glasnik

224

Просветни Гласник

Ту бн она иогла сместити свих својих седам разреда, два разреда основне шкоде и дечје забавиште. Наши просвећени градови у Србији и у Војводини надаећу ее који ће од њих више учинити за нашу браћу што су нам дошла из Русије. Допустиге, Господине Начелниче, да скренем Вашу пажњу да при указивању ове помоћи треба у првом реду имати пред очима руске школе и руску школску омладину, једину наду будуће Русије. С поглодоа на ово, част ми је замолпти Вас да предузмете потребне иере да се зграда Фабрике гаса испразни и да се Руска реалка најдаље до 15-ог иовембра у њу усели, а избеглице, које у н.ој станују, ако нема места у Новом Саду, да се упуте у други који град у Краљевинп. Молим Вас, Господине Начелниче, да примите уверење о мом одлпчном поштовању. Министар Просвете, Св. Прибићевић, с. р.

XIX

МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца Одељење за Средњу Наставу СНБр. 17866 28—X—1922 године у Београду

МИНИСТАРСКОМ САВЕТУ У вези с одлуком Министарског Савета од 19 септембра о. г. (СНБр, 14705), по којој све руске школе у Краљевини потпадају под ресор Министарства Просеете, част ми је предложити Миннстарском Савету да изволи решити: 1) У Мнаистарству Просвете оспива се Гдавни Школски Савезт за све руске школе у Краљевини, а оба Виша Савета Државне Комисије за руске избеглице постају администратвва одељења Министарства Просвете и Главног Школског Савета. Организацију свих ових лстанова, као и Педагошког Одбора Сверуског Савеза Градова, пзвршиће Министар Просвете, ц прописаће им правилнпк рада. 2) БЈџет, потребан Министарству Просвете за управљање наставом у руским школама, за пзвођење ре»орама у њпма и за горе саоменуте установе, пада на терет буџета Државне Комисије, која ће у првом реду подмиривати потребе руских школа и школске омладине. 3) Ако Државна Комисија изјави, да нема буџетске могућности да задовољи све на редбе Министарства Просвете, Министар Просвете затражнће буџет Државне Комисије н смањпће или изоставпће из ње!а гне партије, за које нађо да нису потребне. Министар Проввете, Св. Прибићевић, с. р. Мииистарски Савет на седници својој од данас усвој ио је предње предлоге Господина' Министра Просвете. Београд, 28 октобра 1922 год. Председник Мпаистарског Савета, Ник. II. Пашић, с. р. (долазе потписи свих Министара)

Редактор „Службеног Дела" МИЛАН КАРИЋ