Prosvetni glasnik

Општи део

247

неко ко би, ма из каквих побуда, покушао да- их ма на који начин омета. Међутим из неких извештаја, које је добило Мииистарство и у којима се наводе конкретни случајеви, види се да има понегде индиферентности према пословима и напорима за Просвећивање народа и несусретљивости наставника и старешииа школа према лицима која их изваде. Стога препоручујем да наставници и старешине свих школа, . поред личног активног учешћа у пословима народнот просвећивања, прихватају свесрдно акције које у том циљу предузму друга лица и установе, и да им излазе у сусрет уступајући дворнице за предавања, приредбе и течајеве као и наставна средства до граница предвиђених школским законима. Министар просвете Дим. Магарашевић с. р.

26 У вези са актом Претседништва Министарског савета Ад. бр. 437 од 31 јануара 1938 године, а на основу § 87 Закона о чиновницима, господин Министар просвете, под I Бр. 3827 од 10 фебруара 1938 године, одлучио је: да се државним чиновницима у ресору Министарства просвете за посећивање Велике изложбе италијанских портрета кроз векове, која ће се приредити у Музеју Кнеза Павла у Београду од 15 марта до 1 маја о. г., може одобрити дводневно отсуство, не рачунајући време потребно за путовање, уколико се то отсуство може довести у склад са интересима службе. Ово ће отсуство одобравати надлежне просветне власти по појединачно поднесеним таксираним молбама, с тим да старешине надлештава накнадно доставе Министарству просвете списак лица којима су отсуства одобрена. По наређењу Министра просвете, за начелника Општег одељења Ст. Ђ. Стојановић с. р.

I Бр. 3827 12-11-1938 год. Одобрење отсуства чиновницима у ресору Мин. просвете за посећивање Велике изложбе италијанских портрета кроз векове, која ће се приредити у Музеју Кнеза Павла у Београду од 15 марта до 1 маја о. г.

I Бр. 7210 28-11-1938 год. За гостовање страних уметника у нашој земљи, као и наших уметника у иностранству, потргбно је одобр^еше Мин. просвете.

27 Господин Министар просвете, под 1Бр. 7210 од 24 фебруара 1938 год., у вези наредбе П.бр. 41483/1937, а на основу чл. 6 т. 7 Уредбе о уређењу Министарства просвете, одлучио је: 1) да су сва позоришта, концертне агенције и остали приређивачи дужни пре склапања уговора са стданим уметницима и