Prosvetni glasnik

1*

Општи део

223

Исецање од картона правилних геометријских слика. Рад ситном тестерицом. Израда најпростијих облика. Картонажа. Исецање геометријских облика и тела. Облепљивање и ивичење. Геометријска тела. Кутије са и без заклопца. Ушивање свезака у меком повезу. Просто повезивање књига. Столарство. Рад ножем резачем. Држалица. Рад тестером, пилом и рендетом. Дашчица за оставу алата. Вешалица за одело. Вежба у спајању дрвета. Оквир за слике, ковчежић, столица, угломер, полица, тичја кућица. Прерада чамовог, липовог, буковог, ораховог, јаворовог и тврдог дрвета. Дрворез: пљосни и рељефни. Примена народних мотива. Метални рад. Ковинарство. Упознавање алата и градива: гвожђа, жице, лима. Рад без ватре и у вези са дрветом и жицом. Плетарство. Израда предмета од рафије и рогоза. Прерада врбовог прућа: цепаног (витке) и целог. Практични део испита обухватиће израду једног предмета који може да се заврши за два часа, а који одреди испитни одбор. Напомена: Кандидат има пре испита да поднесе испитној комисији три предмгта израђена по слооодном избору из разних врста мушког ручног рада, II ДОМАЋИНСТВО Стан. Уређење стана и набавка намештаја. ^аспоред одељења и иамештаја. Потреба и уређење појединих одељења: спаваће собе, трпезарије, кухиње, собе за оставу и свих осталих споредних одељења. Најважнији домаћи послови: ветрење, чишћење, спремање. Постеља. Ветрење и спремање постеље. Чишћење и одржавање у реду: степеница, врата, подова, застирача, завеса, намештаја, металних предмета. Справе које се у домаћинству употребљавају ради олакшавања и убрзавања посла. Загревање стана. Гориво. Врсте пећи и руковање њима. Осветљење, разна средства за осветљење и руковање њима. — Украшавање стана и неговање цвећа. Рубље и одело: одржавање рубља и одела у реду. Разни начини и справе за прање рубља и одела. Спремање цеђа. Кување сапуна. Справљање скроба за рубље. Глачање и савијање. Вађење мрља од воћа, масти, рђе, мастила и др. Чување зимског одела преко лета. Борба против штетних инсеката (мољаца и сл.). Млекарство. Млечне жлезде. Утицаји на стварање млека. Врсте млека и њихови састојци. Мане млека и узроци кварења. Средства за одржавање млека у свежем стању. Стерилизовање и пастеризовање млека. Млечни производи.