Prosvetni glasnik

Општи део

1257

III Мужа: 1) време муже; 2) судови за мужу; 3) поступање са вименом пре муже, 4) техника мужења; 5) пробно мужење. IV Поступање с млеком после муже: 1) скидање павлаке; 2) варење млека; 3) хлађење млека; 4) млекарник, V Масло (бутер): 1) справе за прављење масла: а) непокретно буре за прављење масла; б) покретно буре за прављење масла; в) сепаратор; г) бућкалица; 2) припрема павлаке за прављење масла; 3) техника прављења масла; 4) прерада масла; 5) паковање масла; 6) мане масла; 7) млаћеница; 8) кајмак. VI Сир Припрема млека за сирење. Прављење домаћег природног сиришта. Тврди и меки сиреви. Важност тврдих сирева. Српски сир, пивски, маслов, империјал, трапист, качкаваљ и др. Дечје млеко, кисело млеко, јогурт, урда, сурутка. Ђ Пчеларство Подизање пчеларника.. Избор места. Користи од пчела (непосредне и посредне). Подела рада у кошници и врсте пчела. Ројење: природно и вештачко. Наша пчела. Врсте кошвица: дуб, плетара, ђерзонка, амер®канка и др. Значај двоспратаих и троспратних кошница. Саће: природно и вештачко. Матичњак. Легло и његоза исхрана. Спајање слабих ројева. Исхрана пчела. Врцање меда. Пролећни, летњи, јесењи и зимски радови у кошници. Утопљавање и презимљавање пчела. Прављење воска. Чување меда. Болести и штеточине пчела. Важност меда у исхрани. Разлика између меда и шећера. Звачај меда у конзервирању. Замењивање шећера медом у домаћинству. Економски значај пчеларства, пчеларске задруге и друштва.