Ratnik

ПРЕЛАЗ РУСА ПРЕКО БАЛКАНА. 163

Чим Турци руску артилерију опазише оборише на, њу своју артилериску, добро управљену ватру, но ипак пође за руком команданту батерије, пуковнику Орсусу, топове извући, поставити их, а затим одма примити борбу са турском артиљеријом, која брзо ућута и одступи к Осман пазару.

Руске батерије имале су се дакле бранити само од турске ватре, коју просипаше по њој многобројни турски стрелци.

Генерал Ли нареди да цело оделење напред иде, а Трново да се поседпе. За ову последњу цељ беше одређена једна сотнија Козака, код које се налазаше кнез Церетелев као подофицир кубанског козачког пука, који. познат с тереном из његовог првашњег путовања, вођаше сотнију касом у Трново. Тим доспеше Козаци Турцима у десни бок, што их примора положај напустити, које по руском извешћу учинише у највећем нереду.

Пуковник Корево, командант дратонског казанског пука бијаше одправљен да их јури са два ескадрона драгона , две сотније Козака, гардиским полу-ескадроном и два топа.

Он пређе преко Јантре и нареди, да се на десној обали топови поставе, нашто се турско повлачење обрати у бегство, а многи бадаше оружје и пртљаг. —

Велика множина муниције, ране, оружја и један турски барјак беше руски плен.

Као што Руси кажу, Турака је било 5 батаљона низама, 400 арнаутских коњаника и 6 брдски топова. Заробљеници казују да су још 8 батаљона била на маршу од Шумле за Трново и пред свршетак борбе стигли у Московицу — 5 до 6 врста од Трнова — но кад чуше, да је варош напуштена, неупустише се у борбу, већ со повра-

тише натраг, ( ТЈ