Ratnik

О БРЗОМ УТВРЂИВАЊУ 169

довити (парпрати) у свима случајностима, мењајући према, томе како кад околности захту.

Ово је у Аустрији утврђено, пошто су се нарочито занимали са брзим утврђивањем. Држимо да ће корисно бити да пропратимо опширније 2 чланка, који су изишли у '. и 8-0] књиги артилеријско-инжинирски новина, аустријски у 1867. год. Миће ппсеп ђег Сесепаапде дез Ат етје- ппа Селе Мезелз. Писац, Енрих Гифинтер , аустријски инжинирски капетан, при овом штудирању, прикупио је најодабранија дела о томе, која су од неког доба изашла, а поред тога обвирао се п на опите, које су 2 инжинирска аустријска пука чинила у Олмицу и Кремсу у 1870 и 1871. години. На крају изучавања, овог, писац даје извесне Форме, које је војнички техничко-административни комитет усвојио за правило,

Шисац почиње са излагањом историје пољске ФортиФикације, која је, позната још од најстаријих времена, имала извесног војничког дејства доприносећи успеху операција.

Пре изналаска барута и усвојења ватреног оружја, подизата утврђења имала су вредности према цељи која. им је дата, а та је, створити препону између себе и непријатеља , коју непријатељ, да би поништио, морао је отети ; зато опет браниоцу је у интересу било да ју што озбиљније направи.

Али овако није било пошто се у опште усвоји ватрено оружје. Због тога што се услед овог оружја пренела, борба на даљину, није лако браниоцу сад подићи препону против приближавања нападачевог, као онда, кад препона имађаше за цељ само спречити непосредни до-

' Баш у ово време, кад је овај чланак писан, изашла је у Француској практична књижица званична о пољској Фортификацији, која садржи разне утврђене образце за пољске радове. У овом чланку биће изложени ови обрасци за сравнење са другим.