Ratnik

170 НАУЧНИ И Поучни ДЕО

дир са непријатељем, јер сад браниоц мора да удешава своје распореде тако, да се од непријатељског оружја метног заклони, али своју ватру да може корисно да употреби.

Према томе и код ватреног оружја пре свега је брига раздвојити два противника, тако да важност пољске Фортификације, као препона против приближавања, опада у оној истој сразмери, у којој више добија као заклоно сретство.'

Постепено усавршавање ватреног оружја све је више и више давало важности грудобрану. Дотеривање постепено ватреног оружја упливисало је на војну вештину, те "тиме и земљиште добија све већу важност, а отуда врло честа употреба пољске фортификације. Пошто је пак први услов њене употребе, да утврђења буду просте Форме, то ју и са свим треба свести просто на заклон.

Овим тога нужно је свагда определити величину посла који се оће да. изврши, те да би га могли извршити за оно време, које имамо на расположењу, а тако истом Форма утврђења треба да одговара месту, гди се оће да построји.

Докле год се ова величина посла није могла да изврши у току саме борбе, видимо пољска утврђења јошу напред спремљена. и обично само у извесној одбрани видимо (Фортификацију) утврђивање да помаже стратегију. Но ту преовлађује карактер непокретне Фортификације:.

Како због напредовања ватреног оружја, велике масе нису могле остати без заклона, требало је, у оскудици природни заклона, направити художне, те да би се заклониле врло покретне и еластичне бојне линије. Тада видимо да се појављује ФортиФикадија на самом бојишту и утврђују се положаји одма пред самом борбом.

' Као најбоља препона данас се сматра, добро употребљено ватрено оружије. Пр.

2 Т. ]. утврђења јачег профила пољска или привремена, за извршење којих потребује више дана и недеља. А Пр. у