Ratnik

0 БРЗОМ УТВРЂИВАЊУ КД

У овом случају, очевидно је да фортификација мора да се мења према времену и сретствима, којима се располаже и то између најзаплетенији и најпростији Ф0рама, но све без икакве предходне спреме (импровизација). И то је позадњача пушка, која тачно и далеко тађа и брзо пуца, која је довела брзо утврђивање“, принуђавајући нас да се свим користимо што нам може вемљиште дати.

У данашње време брза Фортификација, имајући у задатак сходно удешавање земљишта, постала је неопходно нужна те је, ма да је сведена на најмањи посао, постала је тактичка потреба. Неки писци иду чак дотле, да предлажу у извесним случајима оканути се савршено сигурни заклона, но задовољити се само са простим маскирањем (заклоном). |

Извесно је, да све што може да умањи дејство непријатељевог оружја, треба имати у виду, јер један прост заклон, ма да не брани од куршума, може користити, што непријатељ не може да примети па наравно ни да на нишан узме. Ако пак време п сретства дозволе, ови се заклони могу дотерати да одговоре и другим условима.

Најпосле можемо кадкад принуђени бити, да правимо заклоне против артилеријске ватре; за ово пак треба, и времена и раденика више,

Из свега овога излази, да је нужно определити тачно рад, који се има да изврши у разним случајима, а сви треба ла одговоре овим трима условима :

1. Дати ситуран заклон.

! По моме мнењу, чим су Форме профила заплетеније и утврђења јача, морају бити и предходне спреме — разуме се користећи се сретствима која се на руци имају; ал свакојако оваква утврђења не могу спадати у брза. Пр.

„ : ; ;

У На сваки начин брзо утврђивање постојало је и пређе, јер у више

прилика под Наполеоном 1. и пре њега наилазимо на положаје утврђене за мање

Од 2: сата. Брзо пунећа пушка само је у већем размеру изазвала употребу оваквог утврђивања. Пр,