Ratnik

1712 НАУЧНИ И пОУЧНИ ДЕО

2. Олакшати употребу сопственог оружја и

8. Да се могу извршити у згодном времену.

Полазна тачка за ово решење морали су, са свим природно, бити обрасци постојећи, који су, од кад их је Аустрија усвојила 1868. год., подигли препирку о већини тачака више мање важни, но који ни до данас нису савршено решени. Препирка се водила односно техничке Форме пољске ФортиФикадције и о условима њиове тактичке вредности.

Ради овога, направили су брза утврђења за чету и по и 4 топа, која су, 1870 и 71 год. у Олмицу и Кремсу, служили, тесу како из њих тако и против њих пуцали, да би нашли следеће:

1. Каква је разлика у дејству ватреног оружја при нападу и одбрани, кад је грудобран виши или нижи

да успех одбранителне ватре, нужно је да грудобрани нису високи. Отрељачки заклони, који су подавали бришућу (разантну) ватру, дали су најбоље резултате. Од 20 опита чињени, излази да је надмоћије на 1 ниочевој страни.

9. Какву корист даје заклон, са прорезима или 60нетама, браниоцу заклоњеном иза ватрене линије грудобрана'. Употреба Фашина за овот. ј. бонете, неможе се препоручити, једно што дају видљиви нишан, а друго што непротивстају куршуму, јер немогу тако дебеле бити. Бонете од земље пробију тек четвртина куршума који ударе, и ако се направе високе за 03" (т. Ј. 30 сантиметара) да заклоне стрелце, губитак браниоца своди сена „а. Према овоме прављење бонета изгледа неопходно нужно!, да би се што више стрелци заклонили.

1. Ватрена линија грудобрана зове се ивица грудобрана на коју стрелац наслања пушку кад пуца. Дакле линија одакле ватра сукђе, зато се и зове

ватрена. Пр.