Ratnik

О БРВОМ УТВРЂИВИЊУ 15

Међутим, како покривајуће Фашине тако и бонете, неудесне су, кад оће преко грудобрана, 2 врсте да пуцају, тако да људи друге врсте кад оће да пуцају, морају чекати прву врсту, или су принуђени да наслоне пушку на саме бонете, што им јако смета нишанењу на близу.

"8. Да ли је нужно нарочито устројавати унутарњи нагиб грудобрана ' 5

Прављење унутарњег нагиба дало је одприлике исте резултате, са основицом /, као и са основицом ~ НО свакојако, код грудобрана са основицом „а друга врста, мора да пуца стојећи и преко бонета“, а ово је могуће само за веће људе и притом су изложени ватри непријатељској. 4. Да ли је боље да са банкета пуцају једна или 2 врсте! |

Опитом дознало се, да је губитак код друге врсте једанпут и по колико код прве; а ако се пуца кров прорезе високи 30 сантиметара, губитак друге врсте девет пута је већи од губитака прве врсте.

Ако се узме дакле да употребљавајући бонете, са. постављањем друге врсте удвостручава се ватра браниочева у најзгоднијем тренутку, с друге опет стране губитци су 10 пута већи, а то ће рећи да би друга врста нестала пре но што ватру одпочне и по томе само би сметала одбрани.

Из свију ових опита сљедује, да је заклон са бонетама неопходан, али опет неможе се употребити за 2 врсте.

! Ово значи: ако је и пр. грудобран висок 1'', основица унутрашњег нагиба код првог износи четврти део висине — дакле 25 сантимет.; а код другог 8 четвртине од метра — дакле 75 сант.

> Бонете: тосу мали грудобрани направљени на главном грудобрану тако, да сваки стрелац пуца као оно топ кроз шарту.

Пр.