Ratnik

1

174 НАУЧНИ И поучни ДЕО

Рачунати посаду једног брзог утврђења толику, да се и друга врста употреби и ватра удвостручи кад непријатељ дође близу, неодговара цељи; јер врло често немогуће је употребити згодан час, а друго, што кад је много људи у утврђењу свагда се јаке сметње чиве.

После свију ових размишљања може се рећи, да је у начелу решено, само једну врсту имати на банвету, јер _ друга врста слабо може користити одбрани утврђења.

5. Јели нужно да браниоц искаче на грудобран, те "да одбије нападача кад овај јуриша, као што је ово до тада у начелу било:

(во питање ваља решити у смислу тактике ватреног оружја, јер је признато да браниоцу, у никојим при ликама није могуће успужати се на грудобран. Мориц Брунер, о равлагању свом о борби око утврђења, што је изишло у новинама Француским збора официрског (Веи де Та гепттоп Фе оћслегв) од 28. Окт. и 4. Новем. 1876. т. показао је због чега се дошло до оваког решења, које ми овде нећемо изводити.

6. Испитати, у колико важност имају ручне гранате за одбрану ровова.

У прво време ове су гранате биле намење не за одбрану рова у место Фланковања, и по томе да браниоц немора излетати на грудобран.

Брзина, којом се морају подизати утврђења пољска, недозвољава да много мислимо на Фланкирање помоћу трасе, но, ма да брза ватра данашњег оружја неможе потпуно да замени Фланкирање, опет зато средство, да се јуриш на грудобран добије (ескаладирање), треба пре тражити у тачном гађању ватреног оружја, но у ма чему другом; иначе нетреба пренебрећи и важност рова као