Ratnik

ИЗВЕШЋА И РЕФЕРАТИ 51

заводе и обуку и друге војске, како би могли чинити упоређења и избегли једностраност.

да официре који се шаљу у Фронт (у трупу) нужно је да проведу најмање годину на чистој служби, те да прођу све радове од доласка једних па до доласка других рекрута. Но како ће наш официр у тој првој години морати толико времена да проведе око изучавања њиних екзерцирних и других правила и настава на вршењу дужности па и на изучавању језика, да му неће остати скоро ни мало времена да баци свој потлед и на даље од свог батаљона, а међутим наше су прилике такве, да такав официр треба да се овамо врати са што ширим кругом знања: то треба да остане у Фронту још годину дана, те дау тој другој години још боље скува оно знање добивено у првој тодини а осим тога да се упозна са организацијом целе војске, | а нарочито свог рода оружја, и то у смислу тако рећи научном, а не само Формалном (бројном), са администрацијом већих јединица у главном (администрацију чете и батаљона у подробном) и њеним добрим и лошим странама, са спремом в“јске за мобилизацију и извршење ове ит. п. а кад настану пољска упражнења са пуком, бригадом и дивизијом, онда да буде уз команданта тих јединица, те да има преглед целокупне радње, при чему нарочито да обрати пажњу на дужности ађутанта, односно тенералштабних официра тих оделења, те да се тако у неколико упозна и са командовањем већих тела. Дакле официри који се лиаљу за фронтову службу, требало би да проведу тамо на суужби две године.

Официри шпецијално артилеријски и инжинирски да стоје за сво време свог бавлења на страни под надзором својих комитета, и овима да шаљу извештаје, од њих да примају упуте за своје обучавање, да одговарају на разна питања, која би интересовала комитете и т. п. Остали официри да стоје у том погледу под ђенералштабом.

Пошто су артилеријски и инжинирски комитет поднели своја мишлења о овој ствари, ми сес њима углавном слажемо. — Имали би само да приметимо на мнење артилеријског комитета то, што мислимо, да би се за сада могли задовољити са мањим бројем Фронтових официра и што држимо да неби ваљало шиљати (на дуже време) жењете, нити официре вишег чина. Код извешћа инжинирског комитета само то, да би можда боље било, ако неби Француска дозволила приступ нашем офи-

4%