Ratnik

52 ЗВАНИЧНИ ДЕО

диру у своју инжинирску школу, да се такови пошље у Пруску инжинирску школу поглавито с тога, што је у пруској војно инжинирској школи заступљено гледиште и војна примена више него у осталим, па би корисно било, (нарочито с погледом на нашу војну академију, која ће сигурно бити преустројена) да имамо и једног официра Боји познаје добро систем предавања у тој школи и који је образован у том правцу.

Пошто смо довде показали наше начелно гледиште, односно пошиљања официра на страну у опште, то имамо част исказати наше мишлење сада о томе, колико официра (осим за артилерију и инжинерију) у које државе и за које стручности да се сада пошље, обзирући се у колико "нам је могуће на наша новчана средства.

Једног официра у Берлин у венералштабну школу (Ктјес5акадетје) и да се спрема за професора војне и ратне историје _и стратегије. .

Једнога у Париз у „Есоје зирсиште де опетте“ и да се спрема за професуру тактике и ђенералштабних послова (ово је нова ђенералштабна школа и врло је желити, да који наш официр прође кроз исту).

Односно пешадије желити је, да се пошље могуће највећи број, у крајњем случају најмање четири и то за Фронт у Пруску.

Једног коњичког официра у Пруску за Фронт.

Два официра у Беч у школу интендантску (ако би хтели да приме) од којих један да се спрема за професуру војне администрације.

Желити би било да се један официр нарочито спреми за професора географије, чега ради исти требао би најпре да сврши коју генералштабну школу, па по том да једну годину слуша општу географију на универзитету.

Као год што су добри судови и добри закони у опште од великог утицаја на срећу и благостање народа, тако су исто и посебно војно судство и војни закони од замашног уплива на дисциплину и добар дух дакле на ваљаност војске, па зато треба да се и та грана војних установа развија упореда са осталима, а за ово опет нужно је да у нашем аудиторском 0с0– бљу имамо лица, која поред доброг општег правничког знања владају још и страним језицима како би се могли упознати са војним законодавством напредних страних војсака и упоређујући ово са њеним и нашим приликама, радити на усавршењу