Ratnik

“4

60 ЗВАНИЧНИ ДЕО -

13.

РЕФЕРАТ. Тосподину министру војном.

За израду помоћне књиге за налив топџије и ниже артилеријске чинове, артилеријски комитет ранијим једним рефератом молио је господина министра да се набаве неке стране подобне књиге по којима би се израдио програм за нашу потребу. Кад је комитет те књиге добио онда је поручено било члану његовом г. пуковнику Богићевићу да програм књиге изради, што је он и учинио.

Комитет расмотрив тај програм нашао је да је целисходно израђен; да ће лако бити да се у подобан рам унесу сви прописи, упути и изводи из артилеријски правила, трајне наредбе и решења п т. д. а тако исто не ће бити тешко да се по набављеним изворима. изради и допуни оно што до сад код нас није прописано а потребно је артилеријсту да зна.

Доцније кад се код нас уведе градска артилерија лако ће се и за исту по овом програму написати помоћна књига са

изоставком чланова УП. и 1Х. и нарочитом израдом другог дела о стручној настави.

Комитет је мнења да се за израду помоћне књиге за топпије, — која би се „Топшија“ или помоћна књига за топџије назвати могла — распише од стране војног министарства конкурс и да се за израду исте књиге остави рока 6 месеци од дана објаве расписа. За олакшицу писцима да се одобри да, могу више њих договорно поделити труд у изради појединих

чланака програма и да им се стави на расположење потребан материјал при дотичним пуковским штабовима.

У сваком случају писцима би се препоручило : да је књига писана језиком простим да је прост војник разумети може, и да су излагања предмета проста, јасна и кратка.

Кад писци са књигом буду готови онда ће је послати артилеријском комитету за оцену и препоруку господину министру.

Овај закључак артилеријског комитета част имам уз при-

лог програма под #“ доставити господину министру ради његовог даљег решења по истом. 245. 7. Јуна 1879. год. Београд. Председник артилер. комитета пуковник,

6. Грујић.