Ratnik

324 НАУЧНИ И поОУЧНИ ДЕО

личан положај према Угарској, ојачан Фронтом Тисе и. Мориша, дозвољава му акцију против срца Угарске, и војсци, која би се на њ ослањала, обезбеђава операције и против горњег Затисја. и Бихора, и против Бачке и Међутисја, и против Срема и Олавоније.

Меридијански пут, који по готову иде средином Ба ната, од Базјаша на Темишвар и Арад („обагу тад“), _и који наставља на Дебрецин, Кашову, Дукљу — то је одвећ важна комуникацијска оса, у коју се стичу сви путови, који везују средњи Дунав за Влашку, Ердељ и Галицију.

Оршава, близу изласка Дунава из Ђердапа, има врло велики значај стратигијски, и може се рећи, кључ је Банату према суседном војишту србијско-влашком. Ваљаним путом уз Черну и Бјелу, везана је она не само за Тамиш и Бегеј, него и за Неру и Брзаву, и тиме је обезбедила свој изредни бранички карактер.

О. брдељ.

Не по свом гестрафијском положају, — него по свом топогтрафијском створу, нарочито пак по својој природној свези, — Ердељ припада угарском војишту, — западној половини овог стратигијског појаса нашег полострова.

Од југа и истока ограничен непрекидним хрбтом преко 1500“ метара високих, с поља стрмих карпатеких планина, од осталих пак страна омеђен опет до 1000 метара, уздигнутим венцем брђанским, — Ердељ је скоро четвртаста, а котласта, својим дном преко 800 метара над потиском низијом узвишена, унутра многим хумовима и долинама испресецана висија, која скоро сву своју воду излива у Тису, као главни резервоар целокупне воде карпатских планина. Јер осим Алуте, која на југ пробија,