Ratnik

ТАКТИКА АРТИЛЕРИЈЕ 335

повест за гонење, стигао је веома касно. Осим овога случаја п рапорти баварске артилерије после бораба код Артенса, Фурша и Булеа могу послужити за доказ, да су пешачке батерије неудесне и врло мало способне за гонења у овим незгодним приликама.

4, Ако је потребно одвојити нешто корпусне артилерије и послати у подпору крајњем крилу бојнице, онда су коњичке батерије најудесније за то. Пошто се уз њих махом налазе јака коњичка оделења, то су оне у стању, да најбрже протрче путове, који су врло често одвећ дуги. Са овим коњичким оделењима оне се после упуштају у гонење или на случај неуспеха оне заклањају одступ.

9. Маршеви ред (отдате де тагсће.)

За сваки особени (1506) случај, ред којим ће трупе ићи у опште, а артилерија на посе, зависан је од нарочитога задатка, који је дат кору или већем оделењу и од Форме земљишта, на коме ће се тај гор борити.

Са обзиром на прописе, који се односе на артилерију, нарочито кад је она у свези са другима родовима оружја, могу се међу тим поставити општа начела о подели батерија у маршевом реду, начела која су већ крштена ватром из прошлога рата.

Код једне независне пешачке дивизије, која има при себи један дивизион артилерије, долази бар једна батерија у предводницу; остале батерије иду са главном трупом под једном истом командом. Она батерија, која је у предводници, поткрепљаваће се из оних у главној трупи или ће се, ако је потреба, из њих замењивати од времена на, време. Батерије предводничке, исто тако као и артилерија главне трупе, ваља да је што ближе челу колоне; тек овако она може радити саобразно своме карактеру и улазити у борбу у првим тренутцима. По томе, она се налази, у предводници, позади првога батаљона; код