Ratnik

њз

936 НАУЧНИ И ПОУЧНИ ДЕО

5

=:

главне пак трупе она је позади прве регименте и у извесним приликама, позади првога батаљона.

Код мањих оделења, којима више од једне батерије не следује, артилерија се ставља при маршу позади првога батаљона главне трупе.

Кад је случај да један читав кор маршује једним истим путем, онда ће артилерију његове предводнице сачињавати две до три батерије и оне ће онда ићи одмах за челом колоне. Коњици, коју треба такође дати предводници, придаје се у помоћ, у овом случају, једна јахаћа. батерија. ·

Ако је у предводници петадија, онда ће обично ићи са челом колоне по једна пешачка батерија; ако пак предводницу сачињава коњица, било од части или подпунце. онда ће за челом њеним ићи једна јахаћа батерија.

" Батерије оне дивизије, која је на челу, које међутим неприпадају предводници, иду позади првога батаљона. или позади прве регименте главне трупе. При дивизији пак, која остаје од арме кора, дивизион артилерлје, који јој припада, иде скупљен позади прве регименте или првог батаљона пешадије. По досадањим прописима, артилерија корпусна маршира у опште позади друге и по који пут позади прве бригаде главне трупе. Само у сасвим изванредним околностима корпусна артилерија може ићи за зачељем главне трупе (на прилику, кад је земљиште такво, да се на њему неможе да употреби велики број артилерије, као код Ман-а, пили кад се борба води ноћу, по магли, итд.)

Задатак је корпусне артилерије пре свега, да участвује у великој решавајућој борби артилерије, која почиње одмах чим почне развијање главне трупе, као што ће се _ даље видети, управо тамо где буде говора о употреби артилерије у нападним борбама. (С погледом на њену улогу неопходно је нуждно, да корпусна артилерија, уопште, у