Ratnik

246 ЗВАНИЧНИ ДЕО

у Ћуприји подићи треба, једно «бр тога, што их тамо управо никако и нема, а друго, што је добро државно у Ћуприји толико, да се са тога изранити може до 140 грла, дакле онамо тди је рана, ту се и стока држали мора, па и зграде морају се подизати. — У Љубичеву пак на постојећим зградама извесне се преправке и оправке извршити морају, али се нове немогу подизати према садањој велпчини добра, јер за већу количину стоке, па ако би зграда и било, не би било ране.

Односно станова за смештај људетва, државна ергела добро Је у Љубичеву снабдевена, у Куприји пак у овом смотрењу недовољно је, и уз подизање зграда за стоку морају се подизати и станови, па п оделења за магацин ране и магацин ствари чега такође онамо нема.

Нарочито пак ако би се пастувски депо, из Љубичева сасвим издвоио и у Ђуприји сместио, потребно би било подизање како станова, тако исто и подизање мањежа и чедостајућих пагацина. У Љубичеву и у Пожаревцу има ергела магацина, у коима може стати до 220.000 килограма ситне ране.

Седница 8. Маја 1879. год. у Љубичеву.

При данас учињеном прегледу пољопривредних алата орудија и осталих спрема државне ергеле — комвсија ова уверила се је, да је завод доста добро снабдевен, како са нуждним пољопривредним алатима, тако и са потребама и за остала занатска подузећа. Тако државна ергела има више од 10 употребљивих плугова разне системе, има разних и других дрљача, довољно мотика, ашова, коса и других ситних алата, има вршећу машину али одвећ рђаве конструкције, сечку за сено и крторасто- биље, даље цео ковачки и поткивачки алат за више

руку, коларски алат, седларски шрибор па и многе друге потребе, и по томе с преображајем државне ергеле неби се у овом смотрењу никакви знатни нови издатци учинити морали.

Седница 9. Маја 1879. год. у Љубичеву.

Пошто је комисија ова сазнала и уверила се у свему, што је о садањој државној ергели сазнати могла, и пошто је поставила основу, по којој би исту саставити, односно преустроити и у будуће гајити и неговати требало, то је комисија ова приступила, да на спрам свега тога састави и нуждни законски пројект о саставу државне ергеле, и исти заједно са овим њеним протоколним радом, поднесе господину министру војном