Ratnik

296 ОПСАДА МЕЦА

Да је принц имао уверења, да би био у стању да Осујети сваки пробој, онда би он за цело 9-ти и д-ћи корпус овамо сасвим довео, _

Осми корпус држаше сада и своју сопствену опеадну линију и ону 2-тог корпуса, због чега му је и означено било, да своје лево крило наслони на висове Зашпу-ске, „докле се имао 10-ти корпус да протегне, Други корпус кантоноваше у Брису, Обуа п Конкиранцу (Влсу, Апропе, Сопешттепх), д-ћи пак између Конфлоса и Донкурта, (боппала, Оопсопт!).

Базен је 14. Августа оставио на десној обали само _2-ти и трећи корпус а све пак остале трупе повукао је натраг на леву обалу. Да би пак код својих трупа затладио онај жалосни утисак, који на њих учини дотађај 14. Августа, као и да би њихов морални елеменал уздигао, науми да нешто предузме противу Пелдтра (Рејфте) са другим и трећим корпусом. Овоме предузећу била је цељ, да се отме илд поништи пруска, храна, која се ту находила. Али пошто су ђенерали, којима је овај посао поверен био, знали да наведу безбројне мотиве противу овога предузећа, то је разуме се и оно изостало.

16. Августа нареди Базен, да се постојећа два места ојачају и да се још један подигне. 18. Августа пак прими он исту депешу Макмахонову, коју је још 11. доошо био (као што је познато, депеша је ова била испраћена у Мец по разним путовима). Доносач је и лично саопштио вести о маршу Макмахоновом као и о удалењу знатног дела обсадне војске (8-ог п 3-ег кора).

После овако значајних вести Базен није могао више да се придржава закључака, који су били учињени у Гримонту (бтипот-у), већ је морао дакле да предузме веЛику и замашну акцију.