Ratnik

ко со 5

НАУЧНИ И поучни део

Битка код Ноазевиља (МојзеуШе-а) 19. Августа,

18. Августа у 8 сах. у вече добише команданти ваповест за предузеће, које се имало извршити сутра дан 19. Алп наређења за исто бејаху и овом приликом идентична са онима од 14. Истина да се сада имало један прелаз више него 14., али кад се узме у обзир, да онај прелаз, који кроз град води, у овој прилици, није био никако ползован, онда остаје све по старом. Око 6 сах. у јутру имало је да одпочне кретање. Трупе и овај пут добише исти простор за развијање као и 14. и морали су и опет на месту да очекују даља наређења. И овај пут ивостаде демонштрација, а и кретање одпоче тек кад се добро свануло. И опет не бејаху просечени колони путови за на плато и заборавише, да што предузму ради порушења, непријатељских мостова и најзад и овај пут, нису били означени часови поласка појединим деловима. И ово је имао да буде пробој !!

По рачуну Бавеновом, трупе Француске требале су своје наступање да са свим сврше између 11 и 18 сах. пре подне. Али ми видимо, да се ово сасвим другаче свршило. 2-ти и З-ћи корпус бејаху око 8 сах. у јутру на плато-у сасвим готови; 4-ти корпус бејаше на плато-у око 10 сах. 6-ти корпус око 1 сах,. а гарда око 2 сах. по подне. Резервна артилерија пак дошла је на плато око 6 сах. по подне а коњички корпус пак тек око 9 сах. у вече!

И при свим овим нетачностима, опет за то 19, Августа у вече и још и 20. у јутру било је могућности, да се пробој изврши, као што ће се доцније показати. И ово даје јасан доказ колико је тежак задатак сваке опсадне војске,

Узмимо, да би наступање свију части било подпуно извршено око 12 сах., као што је рачунато, онда у том