Ratnik

298 "ОПСАДА МЕЦА

случају д-ти и д-ћи корпус требали су да буду одма употребљени, пошто су и онако већ на месту први били. Ови корпубви броје укупно 6 дивизија, док је напротив противник располатао само са 8 дивизија пешака и 1 дивизијом коњице, који међутим бејаху још растурени на простору од 8'5 миље дужине. Оба ова корпуса дакле могла су са пробитачношћу да предузму пробој и шта више, могли су извесно и да постигну задовољавајући резултат, пре но што би остатак Француске војске дошао био, која би у осталом може бити имала само свој марш да продужава. Али ми међутим видимо, да оба ова корпуса све до 4 сах. после подне стоје безпослени и сасвим мирно свој ручак кувају. Доцније кад је Базен већ био увидео да се наступање његових трупа не може да изврши благовремено, но да ће се чак до мрака продужити, тада већ бејаше и положај много тежи. Што је Базен са нападом оклевао чак до 4 сах. после подне, од тога је може бити зависила судба самог пробоја, али међутим, то је могло имати свога основа у томе, што наступање није извршено у своје време као што треба.

Шри пробоју морају се силе прикупљене имати, не само, ради изненађења и енергичног напада, него и због тога већ, да би се продирање могло извршити једно вревено са свима деловима, чим противник буде сузбијен.

Базен је око подне позвао к себи све више команданте и издао им следеће наређење:

4-ти корпус има да нападне са Фронта позиције код (Св. Барба (5ђе Вагђе). Други корпус има са једном. дивизијом да ојача д-ћи корпус, на левом крилу. Шести корпус има своје лево крило да наслони на реку Мозел и десно одржавајући свезу са 4-тим корпусом да нападне на линије Малрој — Шарли (Мапоу — Сћагју). Друга дивизија 3-ег корпуса има да наступа према Ар-Лакнекс